1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kaleli: Çatı GES kurulumları sanayiciye büyük finansal avantaj sağlıyor 

Kaleli: Çatı GES kurulumları sanayiciye büyük finansal avantaj sağlıyor 

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, çatı güneş enerjisi kurulumlarının özellikle sanayici ve ticarethane sahiplerine finansal olarak büyük bir avantaj sağladığını söyledi.

Kaleli: Çatı GES kurulumları sanayiciye büyük finansal avantaj sağlıyor 

Enerji Günlüğü - GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, çatı güneş enerjisi kurulumlarının özellikle sanayici ve ticarethane sahiplerine finansal olarak büyük bir avantaj sağladığını söyledi.

Uluslararası Güneş Enerji Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli katıldığı bir haber kanalında yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’nin çatılara güneş enerjisi kurulumunu kolaylaştıran ve bu süreci başlatan çatı yönetmeliğini 12 Mayıs 2019 tarihinde çıkarttığını hatırlatan Kaleli, geçen süre içinde kabaca 200 MW bir santral kurulduğunu ve bunların neredeyse tamamının çatı olduğunu ifade etti. Bu 200 MW’ın çoğununun kendi üretim giderlerini kısmayı düşünen sanayici tarafından kurulduğunu belirten Kaleli, “Sanayici, ticarethane sahipleri çatının ne kadar faydalı bir şey olduğunu anlamaya başladılar. Sanayici için şöyle bir güzelliği var. Artık yeni mevzuat çatı yetmiyorsa yüzde 25’ini de araziye kurmaya müsade ediyor. Çatınıza kurduğunuz zaman üretmiş olduğunuz elektriği eğer tamamını tüketebiliyorsanız tüketiyorsunuz. Eğer fazla üretmişseniz bunu satıyorsunuz ve hangi fiyattan elektrik alıyorsanız o fiyattan satarak para kazanıyorsunuz. Ve aylık da mahsuplaştırıyor sizi. Çünkü bir santral belki gündüz daha fazla elektrik üretiyor olabilir ama gece tüketimleri ile gündüz üretimleri her ay sonunda finansal olarak mahsuplaştırılıyor. Bu da finansal olarak büyük bir avantaj sağlıyor. Geri dönüş süreleri de şu an için 4,5-5 yıllarda ki bir sanayicinin en büyük kalemlerinden biri enerji gideridir” ifadesini kullandı. 

YEŞİL TARİFE MUTLAKA İYİ OLACAKTIR

Kaleli son dönemde gündeme gelen yeşil tarife ile ilgili henüz çok bilinmeyen olduğunu kaydederek, henüz yeşil tarifenin altında neler yattığı ve nasıl bir mekanizma olduğunun çok bilinmediğini söyledi. Kaleli, “Şu ana kadar konuşulan hep bir yeşil tarifenin geleceği. Bu gündemi aslında biz de daha önceleri önermiştik. Çünkü bu tek bir noktaya bağlı değil. 2012’de biten Kyoto Protokolü ve daha sonrasında imzalanan Paris Anlaşması ve bunların gelecekte de karbon emisyonlarının azaltılması noktasında bir etkisi olacak. Türkiye’ye de olacak, eninde sonunda olacak, bugün yoksa yarın mutlaka olacak. Yeşil tarife belki buraları hedefliyor olabilir. Firmaların bu enerjiyi alarak kendi karbon emisyonlarını azaltmaları noktasında bir fayda sağlayacaktır. Mutlaka iyi olacaktır” dedi. 

YEKA’NIN TL BAZLI YAPILMASINDA BAZI ÇEKİNCELERİMİZ VAR

Yapılacak YEKA ihalelerinin ilk kez Türk Lirası bazında yapılacak olmasının başlangıçta yatırımcı için belki çok kolay olmayacak gibi göründüğünü belirten Kaleli, “Bugüne kadar dolarla verilen alım garantilerine herkes alıştı ama bu da böyle hedge edilemeyecek ya da geleceği tahmin edilemeyecek bir rakam değil. Belki tavan fiyat bir miktar düşük gibi görünüyor şu anda. Bu noktada bizim de bir takım çekincelerimiz var, yok değil ama bunlar da ihale yapılana kadar geçecek süreçte bir şekilde düzenlenecektir diye düşünüyoruz” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü