1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Jeotermal elektriğine fiyat garantisi sürsün

Jeotermal elektriğine fiyat garantisi sürsün

Enerji Günlüğü - Jeotermal enerji yatırımcıları, jeotermal kaynaklı elektriğe verilen 10 yıllık fiyat alım garantisi uyglamasının 2020 yılından...

Jeotermal elektriğine fiyat garantisi sürsün

Enerji Günlüğü - Jeotermal enerji yatırımcıları, jeotermal kaynaklı elektriğe verilen 10 yıllık fiyat alım garantisi uyglamasının 2020 yılından sonra da devam etmesini istedi. 

Türkiye’de jeotermal kaynağa dayalı elektrik üretim santrallerinin (JES) toplam kurulu gücü 870 MW’ye yükselirken, sektör temsilcilerinden, bu alandaki yeni yatırımların yavaşlayabileceği uyarısı geldi. Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, halen JES yatırımcılarına, kilovatsaat (kWh) başına 10.5 cent’lik (dolar) fiyat alım garantisi verildiğini hatırlattı. Bu fiyat garantisinin, 2020 yılına kadar devreye alınacak JES’leri kapsadığına işaret eden Şentürk, son yıllarda hızlanan yeni yatırımların devamının gelebilmesi için 10.5 cent/kWh’lık alım garantisinin 2020’den sonra kurulacak santraller için de geçerli kılınması gerektiğini söyledi. 

Jeotermal kaynak arama faaliyetlerinin 2-3 yıl sürebildiğini kaydeden JESDER Başkanı Şentürk, “2020 sonrası devreye girecek JES’ler için fiyat garantisi bulunmaması, sondaj faaliyetlerini durduracaktır. Çünkü bugün sondaja başlasanız, kurmayı planladığınız santrali 2020 yılından önce hayata geçiremezsiniz. Bu yüzden, 10.5 cent/kWh’lik fiyat desteğinin, 2020 sonrası devreye girecek santraller için de geçerli olacağının bugünden duyurulmasında yarar var” dedi. 

Jeotermalde yatırım risk ve maliyetlerinin çok yüksek olduğunu kaydeden Ufuk Şentürk şunları söyledi: 

“Nükleer santralden sonra yatırım maliyeti en yüksek santraller JES’lerdir. En yüksek tutar sondaj çalışmalarına harcanıyor. Şu anda jeotermal elektrik santrali kurmak için 1 kuyunun maliyeti yaklaşık 3 milyon dolar seviyelerinde. 1000 metrelik kuyunun metresi 300 dolara mal olurken daha derine inildikçe örneğin 3000 metrede bu rakam metre başına 1000 dolara çıkabiliyor. Artan giderlerle birlikte, 4 bin metrelik bir kuyunun maliyeti 6 milyon doları bulabiliyor.” 

YATIRIM HEDEFİ 7 MİLYAR DOLAR

Jeotermalde kazanılan paranın tekrar ülke ekonomisinde yatırıma dönüştüğünü ifade eden JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, “Bugüne kadar yapılan Jeotermal yatırımlar toplamı 3.2 milyar dolar. 2020 yılına kadar lisanslanmış ve kurulumu planlanmış toplam 1750 MW’lik JES’ler tamamlandığında, bu rakam 7 milyar dolara ulaşacaktır” diye konuştu. 

TÜRKİYE DÜNYADA 7. SIRADA 

Türkiye’nin jeotermal yatırımlarında 870 MW’lik kurulu gücüyle dünyada yedinci sırada. JES’lerden elde edilen elektrik üretimi son 5 yılda her yıl yüzde 50 arttı. JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, yeni JES yatırımlarının desteklenmeye devam ettirilmesi talebini resmi makamlara da ilettiklerini kaydetti.