Enerji Günlüğü - 16 milyon nüfuslu İstanbul'un çöpü toprağa, suya karışmıyor, enerjiye dönüşüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı ve Enerji Grubu iştiraki İstanbul Enerji AŞ’ye ait Silivri’deki Seymen Enerji Üretim Tesisi her gün 7 bin ton evsel atıktan ayda 22 bin megawatt elektrik üretiyor. Bu sayede hem 226 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor hem de küresel ısınmaya karşı etkili bir mücadele veriliyor.
Mevcut durumda 44 MW kurulu güç ile çalışan Tesis tam kapasiteye ulaştığında 90 MW kurulu gücü ile dünyada tek noktada en büyük çöp gazından enerji üretim tesisi olacak. Bu kapasitede, yıllık yaklaşık 465 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilir.
ELEKTRİK ÜRETİM SÜRECİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bir diğer İştirak Şirketi İSTAÇ’a ait Atık Bertaraf Tesisi’ne getirilen atıkların üzeri, örtü toprağı ile kaplanarak hava ile teması kesiliyor. Atıklar, mikroorganizmalar tarafından oksijensiz ortamda çürümeye başlıyor. Böylece ortaya biyogaz çıkıyor. Biyogaz içeriğinde %45 ile %55 arasında metan gazı bulunduruyor. Sıra gazın dışarı çıkarılmasına geliyor. Üstü toprak örtüsü ile kaplı alanlara yatay ve dikey kanallar açılıyor. Bu kanallara uygun ölçülerde delikli borular döşeniyor ve borulara basınç uygulanıyor. Bu sayede biyogaz enerji üretim tesisine taşınıyor ama, işlem bitmiyor. Gaz, içten yanmalı gaz motorlarında yakılarak öncelikle mekanik enerjiye, ardından alternatör aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Elektrik enerjisi, şalt tesisi üzerinden şehir elektrik hattına aktarılıyor.