1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İstanbul’da 3 doğalgaz kuyusu ateşlendi

İstanbul’da 3 doğalgaz kuyusu ateşlendi

Enerji Günlüğü - İstanbul Silivri’deki 300 bin konutun 10 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak olan beş doğalgaz kuyusundan üçü ateşleme yapılarak...

İstanbul’da 3 doğalgaz kuyusu ateşlendi

Enerji Günlüğü - İstanbul Silivri’deki 300 bin konutun 10 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak olan beş doğalgaz kuyusundan üçü ateşleme yapılarak şebekeye bağlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 11 Şubat 2019 Pazartesi günü  İstanbul Silivri'de bulunan TPAO Batı Çeltek-1 Kuyusu  ve Batı Değirmenköy 4-5 Kuyuları ateşleme (flare) törenlerine katıldı. Bakan Dönmez yaptığı değerlendirmede, Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahalarındaki üretimle yerli üretimin ikiye katlanacağını belirterek, "Yeni keşfedilen ve üretime başlanan Batı Çeltik ve Batı Değirmenköy sahalarımızda yıllık yaklaşık 300 milyon metreküp doğalgaz üretme kapasitesine ulaşacağız. Burada ürettiğimiz doğalgaz, yaklaşık 300 bin konutun 10 yıllık tüketimine eş değer. Her iki sahada toplam 3 milyar metreküplük bir rezerv tespit etmiş durumdayız. Keşfettiğimiz sahalarda yapacağımız üretim, cari açığımızın 5 milyar lira azalmasını sağlayacak seviyede” dedi.

TRAKYA’DA DEPOLAMA TESİSİ KURULACAK

Dönmez'in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Batı Çeltik sahasında günlük 100 bin, Batı Değirmenköy sahasında günlük 720 bin metreküp doğalgaz üretilecek. Söz konusu üretim, yıllık 296,5 milyon metreküpe ulaşırken, 1,2 milyonluk şehir nüfusunun doğalgaz tüketimine denk gelecek. Bu sahaların toplam rezervi ise 3 milyar metreküp seviyesinde bulunurken, Trakya'da bir milyar metreküp kapasiteli bir depolama tesisi kurulacak. 

“VARSA BULACAĞIZ”

"Varsa bulacağız" anlayışıyla çalıştıklarına vurgu yapan Bakan Dönmez, TPAO’nın 6 Şubat 2019 itibarıyla tüm zamanların rekorunu kırarak yurt içi ve yurt dışında 136 bin varil günlük üretime ulaştığını belirtti. Geçen yıl TPAO’nun toplam 73 kuyu açtığını ve bu sene bu rakamı daha da yukarılara taşımak için 139 kuyu açacaklarını ifade eden Dönmez, “Trakya'da klasik olmayan yöntemle (unkonvansiyonel) arama çalışmalarına bu sene hız vereceğiz. Benzer şekilde Güney Doğu'da da 'unkonvansiyonel' usullerle petrol üretimiyle ilgili çalışmalarımız da var. Gerek TPAO'nun gerekse faaliyet gösteren diğer özel sektör şirketlerinin çalışmalarındaki temel amacımız klasik olmayan yöntemle üretimi gerçekleştirerek bunu ticari hale getirmek ve yurt dışındaki bilgi ve tecrübeyi buraya taşımaktır. Varsa mutlaka bulacağız ve güçlü ekonominin en büyük girdisi olan enerjinin uygun maliyetli, sürdürülebilir ve kaliteli olmasını sağlayacağız. Enerji bizim verimli kullanmak zorunda olduğumuz bir kaynak çünkü cari açığımızda önemli bir kalem teşkil ediyor" dedi.

FATİH SONDAJ GEMİSİ ÇALIŞMALARI BU AY İÇİNDE SONUÇLANABİLİR

Türkiye'nin karada ve denizlerde hidrokarbon aramalarını kesintisiz sürdürdüğünü kaydeden Dönmez, Akdeniz'de de çalışmaların devam ettiğini hatırlattı. Dönmez, “Fatih sondaj gemimiz 4 bin 200 metrelere ulaşmış durumda. Zannediyorum ki bu ay içinde bir netice alma ihtimalimiz var. Temennimiz orada da bir gaz veya petrol kaynağına rastlamak. Bizler bu yola baş koyduk, inşallah güzel haberleri milletimizle paylaşmak için gece gündüz demeden devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından Batı Çeltik-1 Kuyusu'nda doğalgazı ateşleyen Dönmez, Batı Değirmenköy 4-5 Kuyuları'nda da ateşleme gerçekleştirdi.

Sabiha KÖTEK - İstanbul/Silivri