Enerji Günlüğü - Binalarda yüksek kalite standartlarında sistem bileşenleriyle yapılan ısı yalıtımı ile yüzde 50’ye varan tasarruf elde etmenin mümkün olduğu kaydedildi.
Konutların enerji verimliliklerini değerlendirme ve belge verme yetkisine sahip bir kuruluş olan Kalekim’in Genel Müdürü Altuğ Akbaş, ülkemizdeki tüm binalar için 2020’ye kadar ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alınması gerektiğini hatırlatarak, verimli ısı yalıtımı için her bir sistem bileşeninin yüksek kalite standartlarında olması gerektiğini belirtti. Isı yalıtımı uygulamasının maliyetinin, bir binanın toplam inşaat maliyetinin sadece yüzde 4’ü kadar olduğuna dikkat çeken Altuğ Akbaş, “Yalıtım sistemi, sağlanan tasarrufla birkaç yılda maliyetini karşılayıp, binanın ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam ediyor. Enerjimizi boşa harcamadan, güvenli ve konforlu yapılarda yaşamayı hedefliyor, aynı zamanda yüzde 50’ye varan tasarruf elde etmek istiyorsak, binalarımızın tamamını standartlara uygun kalınlıklarda belgeli ürünler ile belgeli uygulayıcıları tercih ederek ısı yalıtımı ile koruma altına almalıyız. Bu noktada üretilen malzemenin kalitesi kadar, uygulama, tercih etme ve tüketme bilinci de çok önemli. Bunun için vatandaşlarımız, yaptıracakları uygulamalarda belgeli ürün kullanılmasını talep etmeli ve belgeli ustalara uygulama yaptırmalıdır” dedi.
TÜRKİYE 4 YALITIM BÖLGESİNE AYRILDI
Mevcut sınıflandırmaya göre Türkiye’nin dört yalıtım bölgesine ayrıldığını ve bu bölgelerin TS 825 (Binalarda Isı yalıtım kuralları standardı) standardında tüketim değerlerini ve yalıtım gereksinimlerini tespit etmek üzere tayin edilmesi için kullanıldığını belirten Akbaş, "Türkiye'nin daha sıcak kısımlarındaki konutlarda ısı yalıtımı soğutma ihtiyacına yönelik enerji talebini de azaltıyor. İyi dengelenmiş bir çatı, duvar ve döşeme yalıtımı ile ‘U’ değerleri uygun olan doğru pencere seçimiyle ortam ısıtması ve soğutmasına yönelik yalıtım, enerji talebini önemli ölçüde azaltıyor” ifadesini kullandı.