Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük altıncı kömür ihracatçısı konumundaki Kolombiya, elektrik üretiminde kömür kullanımını aşamalı olarak terk etmeyi taahhüt ediyor.
Kolombiya ve Panama, kömürden elektrik üretiminden temiz enerjiye geçişi ilerletmek için çalışan ulusal ve yere hükümetler, işletmeler ve kuruluşların koalisyonu olan Powering Past Coal Alliance (PPCA)’ya katıldı. İki ülke, küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama hedefini ulaşılabilir kılmak için yeni kömürlü termik santrallerin yapımını durdurmayı ve mevcut santralleri aşamalı olarak kapatmayı taahhüt ediyor.
KOLOMBİYA’NIN KARARI ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI
Dünyanın en büyük altıncı kömür ihracatçısı olan Kolombiya'nın PPCA'ya katılma kararı, küresel kömürden uzaklaşma sürecinde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Kolombiya Hükümeti, madencilikle uğraşan toplulukları korurken, kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak durdurmaya yönelik bir plan geliştirmek üzere PPCA ile birlikte çalışacak. Bunun gelecek nesiller üzerinde olumlu bir etkisi olacak.
KOLOMBİYA TÜRKİYE’NİN EN FAZLA KÖMÜR İTHAL ETTİĞİ ÜLKE
Kolombiya, aynı zamanda Türkiye’nin en çok kömür ithalat ettiği ülke konumunda. Elektrik üretimi için kömür ithalatının 2022 yılında iki katına çıkarak 5,3 milyar dolara ulaştığı Türkiye’de, bugün itibariyle 16 adet ithal kömürle çalışan elektrik üretim santrali bulunuyor.
Uzmanlar, Türkiye’de kömürden aşamalı olarak çıkışın, ülke ekonomisinin korunması ve Türkiye’nin küresel düzen içerisindeki yeri bakımından önemli olduğunun altını çiziyor.
PANAMA TEMİZ ENERJİYE GEÇİŞİNİ DAHA DA HIZLANDIRACAK
Panama halihazırda karbon-negatif bir ülke, ancak bu yılın sonuna kadar kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak durdurarak temiz enerjiye geçişini daha da hızlandırmayı hedefliyor. İttifak'a katılarak dünya genelinde daha hızlı bir geçiş için bastırmayı amaçlayan ülke, G20 ülkelerine yönelik yeni kömüre hayır konusundaki son savunuculuk girişimini geliştiriyor.
PPCA, kömürden elektrik üretiminden temiz enerjiye geçişi ilerletmek için çalışan ulusal ve yerel hükümetler, işletmeler ve kuruluşlardan oluşan bir koalisyondur. Bugün itibariyle 48’i ulusal hükümetler olmak üzere 167 üyesi buluyor.