1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Yeni fosil yakıt projeleri enerji krizini çözemez

IEA: Yeni fosil yakıt projeleri enerji krizini çözemez

IEA, rüzgar, güneş ve enerji verimliliğinin bugün yaşanmakta olan enerji krizinden çıkmanın en iyi yolunu temsil ettiğini açıkladı.

IEA: Yeni fosil yakıt projeleri enerji krizini çözemez

Enerji Günlüğü - IEA, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle tetiklenen küresel enerji krizinin yeni fosil yakıt projeleri ile çözülemeyeceğini, en iyi yolun yenilenebilir enerji olduğunu açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından bugün yayınlanan Dünya Enerji Görünümü 2022 (WEO) Raporu’na göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle tetiklenen küresel enerji krizi, daha sürdürülebilir ve güvenli bir enerji sistemine geçişi hızlandırma potansiyeline sahip derin ve uzun süreli değişikliklere neden oluyor. 

FOSİL YAKIT PROJELERİ ENERJİ KRİZİNİ ÇÖZEMEYECEK

Rapor, yeni fosil yakıt projelerinin enerji krizini çözmeyeceğine vurgu yapıyor. Bugün alınan yeni konvansiyonel petrol ve gaz sahası onayları bu acil ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmayacak. Ayrıca, kömür kullanımındaki artışların geçici olması ve kriz azaldıkça yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakması bekleniyor. 

İlk kez, kömür, gaz ve petrolde küresel talep tüm senaryolarda bir pike ulaşıyor veya durağanlık gösteriyor; özellikle Rusya'nın fosil kayıt ihracatı önemli ölçüde düştü.

DOĞAL GAZIN GÜVENİLİRLİĞİ DARBE ALDI

Rapora göre, doğal gaz talebindeki hızlı büyüme dönemi de sona eriyor; özellikle Güney ve Güneydoğu Asya'da gelişmekte olan ekonomilerde gazın arkasındaki ivme yavaşladı ve gazın bir geçiş yakıtı olarak güvenilirliğine darbe vurdu.

Yakın vadede fiyatların yükselmesi, ısı pompalarının ve diğer verimlilik önlemlerinin daha hızlı yaygınlaşması, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla yaygınlaşması ve enerji sektöründe diğer esneklik seçeneklerinin daha hızlı benimsenmesi gaz kullanımını azaltıyor.

ÇÖZÜM YENİLENEBİLİR ENERJİ 

Rapora göre, Dünya enerji kriziyle mücadelesini çok az temiz enerjiyle sürdürüyor.  Temiz enerjiye daha hızlı geçiş, bu krizin etkisini hafifletmeye yardımcı olabilirdi; rüzgar, güneş ve enerji verimliliği krizden çıkmanın en iyi yolunu temsil ediyor.

Bununla birlikte çoğu bölgede yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artması fiyatların düşmesini sağlıyor. 2050'ye kadar Net Sıfır senaryosunu gerçekleştirmek için, temiz enerji yatırımlarının şu anda 1,3 trilyon ABD dolarından 2030'a kadar yaklaşık 4 trilyon ABD dolarına çıkması gerekiyor.

ENERJİ DÜNYASI DRAMATİK BİR ŞEKİLDE DEĞİŞİYOR

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonucunda enerji piyasaları ve politikalarının sadece şu an için değil, önümüzdeki on yıllar için de değiştiğini belirtti. Birol, ”Bugünkü politika ayarlarıyla bile, enerji dünyası gözlerimizin önünde dramatik bir şekilde değişiyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin tepkileri, bunu daha temiz, daha uygun fiyatlı ve daha güvenli bir enerji sistemine doğru tarihi ve kesin bir dönüm noktası haline getirmeyi vaat ediyor" dedi.

 

İlgili Haberler