1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA, petrol talebindeki artışta sert düşüş bekliyor

IEA, petrol talebindeki artışta sert düşüş bekliyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), hızlı enerji dönüşümünün etkisiyle küresel petrol talebindeki büyümenin 2028 yılına kadar önemli ölçüde yavaşlamasını bekliyor.

IEA, petrol talebindeki artışta sert düşüş bekliyor

Enerji Günlüğü - IEA, dünyanın petrol talebindeki büyümenin önümüzdeki yıllarda neredeyse durma noktasına gelecek şekilde yavaşlayacağını öngörüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı - IEA, Covid-19 pandemisi, Rusya’nın Ukrayna'yı işgalini takip eden enerji krizi ve elektrikli araç kullanımının artmasının etkisiyle fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye daha hızlı bir geçiş öngörüyor. IEA’nın bugün yayınladığı orta vadeli petrol piyasası raporuna göre, hızla büyüyen Asya ekonomileri, gelecek yıllarda küresel petrol talebini desteklemeye devam edecek. IEA’ya göre, jet yakıtı, nafta ve diğer endüstriyel kullanımlara sahip petrol ürünlerine olan talep artmaya devam edecek. Ancak, uzun süredir küresel petrol talebinin güçlü olduğu Çin dahil olmak üzere bu alandaki iştahın on yılın sonuna kadar belirgin bir şekilde yavaşlayacağı öngörülüyor. 

2028’E KADAR PETROL TALEBİ %6 ARTACAK

IEA, petrokimya ve havacılık sektörlerinden gelen güçlü taleple desteklenen küresel petrol talebinin 2022 ile 2028 arasında %6 artarak günde 105,7 milyon varile ulaşacağını tahmin ediyor. Bu artışa rağmen, bu yıl 2,4 milyon varil/gün büyümesi beklenen küresel petrol talebinin 2028'da sadece 400 bin varil/gün büyüyeceği öngörülüyor. 

ULAŞIMDA PETROL KULLANIMI 2026 SONRASI DÜŞECEK

IEA ayrıca, elektrikli araç kullanımının artmasının etkisiyle ulaşım için petrol kullanımının 2026'dan sonra düşüşe geçeceğini, ancak güçlü petrokimya talebiyle küresel petrol talebinin destekleneceğini öngörüyor.

“KÜRESEL PETROL TALEBİ ZİRVESİNE DOĞRU İLERLİYOR”

IEA Başkanı Fatih Birol, “Elektrikli araçlar, enerji verimliliği ve diğer teknolojiler ilerledikçe, bu on yılın sonundan önce küresel petrol talebinde zirvenin görülmesiyle temiz enerji ekonomisine geçiş hız kazanıyor. Petrol üreticilerinin, değişimin artan hızına dikkat etmesi ve düzenli bir geçiş sağlamak için yatırım kararlarını ayarlaması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Enerji Günlüğü