1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. IEA: Kömür talebin bu yıl zirve yapabilir

IEA: Kömür talebin bu yıl zirve yapabilir

Küresel kömür tüketiminin 2023 yılında %1,4 oranında artmasını bekleyen IEA, mevcut politikalar temelinde talebin 2026'ya kadar düşeceğini öngörüyor.

IEA: Kömür talebin bu yıl zirve yapabilir

Enerji Günlüğü - Küresel kömür talebinin, yenilenebilir enerjide beklenen kapasite artışı nedeniyle bu yıl zirveyi gördükten sonra düşmesi bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son piyasa raporu, mevcut politikalar temelinde küresel kömür talebinin 2026'ya kadar düşeceğini öngörüyor, ancak uluslararası iklim hedeflerine ulaşma yolunda daha sert bir düşüş sağlamak için daha güçlü eylemlere ihtiyaç var. IEA, ilk kez, küresel kömür talebinin bu yıl zirve yapabileceğini ve ardından 2026 yılında 2023 seviyelerine kıyasla %2,3 oranında düşeceğini tahmin ediyor.

Bu düşüşün başlıca nedeni, önümüzdeki üç yıl içinde büyük bölümü Çin'de olmak üzere devreye girecek olan yenilenebilir enerji kapasitesi. IEA, Çin'de kömür talebinin gelecek yıl düşeceğini ve 2026'ya kadar plato çizeceğini öngörüyor. 

Ancak IEA, Paris Anlaşması ile tutarlı olabilmek için daha derin kesintilere ihtiyaç olduğunu da belirtiyor. IEA, "Paris Anlaşması'nın hedefleriyle tutarlı bir oranda emisyonları düşürmek için, karbonu tutulmayan (unabated) kömür kullanımının önemli ölçüde daha hızlı düşmesi gerekecektir" diyor.

Raporda şu bulgular öne çıkıyor: 

- Küresel kömür tüketiminin 2023 yılında %1,4 oranında artması bekleniyor. IEA ilk kez, önümüzdeki üç yıl içinde Çin'de devreye girecek yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyük artış nedeniyle küresel kömür talebinin 2026 yılına kadar 2023 seviyelerine kıyasla %2,3 düşmesini bekliyor. 

- Küresel yenilenebilir enerji kapasite artışının yarısından fazlasının Çin'de gerçekleşmesi bekleniyor. Sonuç olarak, Çin'deki kömür talebinin gelecek yıl düşmesi ve 2026'ya kadar plato çizmesi bekleniyor. 

- ABD ve AB'de kömür tüketimi %20'şer oranında azaldı. Çin'de kömür tüketimi %5, Hindistan'da ise %8 oranında arttı; bunun başlıca nedeni Hindistan'da artan elektrik talebi ve Çin'deki zayıf hidroelektrik üretimidir.