Enerji Günlüğü - Artan yenilenebilir yatırımlarının arz güvenliğine ve iklim hedeflerine katkı sunabilmesi için yıllık 300 milyar dolar olan küresel şebeke yatırımların iki katına çıkarak yıllık 600 milyar dolara yükselmesine ihtiyaç duyuluyor.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayımladığı Elektrik Şebekeleri ve Güvenli Enerji Dönüşümü raporu, yenilenebilir enerji kurulumlarındaki artışın iklim değişikliğine olumlu yansıyabilmesi için gerekli şebeke altyapısının modern ve dijital hale getirilmesinin önemine vurgu yapıyor.
Elektrik şebeke genişletme yatırımlarının güneş ve rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar ve ısı pompaları gibi temiz enerji teknolojilerindeki dönüşümün hızına yetişemediğine dikkat çekilen rapora göre, küresel bazda yarısı ileri aşamada bulunan 3 bin GW’lık yenilenebilir enerji projesi şebeke bağlantı sırasında bekliyor. Bu ise, 2022'de küresel çapta devreye alınan toplam güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin beş katına eşit bir kapasite.
Rapora göre, yenilenebilir enerji yatırımları 2010'dan bu yana neredeyse iki katına çıktı. Buna rağmen, dünyadaki şebeke yatırımları yıllık 300 milyar dolarla sabit kalmaya devam ediyor. 2040'a kadar dünyada 80 milyon kilometre elektrik şebekesinin eklenmesi veya yenilenmesi gerektiğini belirten ajans, bunun için de yıllık yatırımların iki katına çıkarak yıllık 600 milyar dolara yükselmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
"ŞEBEKELERE BUGÜN YATIRIM YAPMAZSAK YARIN ÇIKMAZA GİRERİZ"
IEA Başkanı Fatih Birol, hükümetler ve iş dünyasının hızla büyüyen yeni enerji ekonomisine hazır olmak ve dünyanın elektrik şebekelerinin hazır olduğundan emin olmak için bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, aksi halde temiz enerji dönüşümünün tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu. “Şebekelere bugün yatırım yapmalıyız, yoksa yarın çıkmazla karşı karşıya kalacağız" diyen Birol, gelişmekte olan dünyanın elektrik şebekelerini inşa ve modernize etmek için ihtiyaç duyduğu kaynaklara sahip olmasını sağlamanın uluslararası toplum için önemli bir görev olduğunu vurguladı.
Enerji Günlüğü