Enerji Günlüğü - Küresel enerji sistemi önümüzdeki on yıl içinde dijital teknoloji sayesinde kalıcı bir şekilde dönüşerek daha akıllı, verimli, güvenilir ve sürdürülebilir hale gelecek.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (EIA) hazırladığı Dijitalizasyon ve Enerji 2017 Raporu'na göre, gelecek on yılda dijital teknolojiler, küresel enerji sistemini daha irtibatlı, akıllı, verimli, güvenilir ve sürdürülebilir kılacak. Bu da hem enerji talebine hem de arzına derin ve kalıcı etki yapacak.
IEA,'nın dijitalleşme ve enerji arasındaki karşılıklı etkileşim konusunda ilk kapsamlı raporu olan ve dijitalleşmenin enerji sistemini nasıl dönüştürdüğü analiz edilen rapora göre, veri, analitik ve bağlantıdaki çarpıcı ilerlemeler, akıllı cihazlar, paylaşımlı hareketlilik ve 3D yazdırma gibi bir dizi yeni dijital uygulamayı etkinleştiriyor. Dijitalleştirilmiş enerji sistemleri sayesinde gelecekte kimin enerjiye ihtiyacı olduğu belirlenebilecek ve doğru zamanda, doğru yerde ve en düşük maliyetle bu ihtiyaç karşılanabilecek. Ancak her şeyi doğru yapmak kolay olmayacak. Dijitalizasyon, enerji sistemlerinin güvenirliğini, verimliliğini, erişilebilirliğini ve sürdürülebilirliğini arttırıyor. Ancak yeni güvenlik ve gizlilik risklerini de artırıyor.
ENERJİDE DİJİTAL TEKNOLOJİ YATIRIMLARI KESKİN ARTTI
Raporda son yıllarda enerji şirketleri tarafından dijital teknolojilere yapılan yatırımların keskin bir şekilde arttığına dikkat çekildi. Örneğin, dijital elektrik altyapısına ve yazılımlarına yapılan global yatırım, 2014'ten bu yana yılda% 20'nin üzerinde bir artış göstererek 2016'da 47 milyar dolara ulaştı. 2016'daki bu dijital yatırım, dünya genelinde gazla çalışan elektrik üretimi yatırımından (34 milyar ABD Doları) yaklaşık % 40 daha yüksek ve neredeyse Hindistan'ın elektrik sektörüne yapılan toplam yatırıma (55 milyar ABD doları) eşit.
IEA Başkanı Dr. Fatih Birol konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dijitalleşmenin arz ile talep arasında hatları flu hale getirdiğini belirterek "Elektrik sektörü ve akıllı şebekeler bu dönüşümün merkezinde, ama sonuçta enerji arz ve talebindeki tüm sektörler, hanehalkı, ulaşım ve sanayi etkilenecek" dedi.