1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Doğu Akdeniz Gaz Forumu kuruldu

Doğu Akdeniz Gaz Forumu kuruldu

Enerji Günlüğü - Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz rezervlerinden ortaklaşa en iyi şekilde yararlanılmasını hedefleyen Doğu Akdeniz Gaz Forumu kuruldu.Mısır...

Doğu Akdeniz Gaz Forumu kuruldu

Enerji Günlüğü - Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz rezervlerinden ortaklaşa en iyi şekilde yararlanılmasını hedefleyen Doğu Akdeniz Gaz Forumu kuruldu.

Mısır Petrol ve Madencilik Bakanlığı, Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Filistin ve Mısır’ın Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun kurulması için anlaşmaya vardığını açıkladı. Açıklamada, forumun ana hedeflerinin, arz ve talep dengesi ve güvenliğini sağlayarak üyelerin çıkarlarına hizmet edecek bölgesel bir gaz piyasasının kurulması olduğu kaydedildi.

Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelen ülkelerin enerji bakanları bölgedeki gaz potansiyelinin verimli kullanılması için teknik ve ekonomik alanlarda verimli iş birliğinin yolunu açmak üzere çalışma taahhüdünde bulundu.

Merkezi Kahire olarak kararlaştırılan Doğu Akdeniz Gaz Forumu, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları, açık deniz alanlarındaki yeni gaz keşifleri ve mevcut kaynakların optimal kullanımı konusunda üye ülkeler arasında koordinasyon sağlayacak.

TÜRKİYE VE KKTC YER ALMADI

 Forum içinde Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında bulunan Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Lübnan ve Libya yer almadı. Forum’un çıkar ve hedefleriyle anlaşan Doğu Akdeniz'deki üretici, tüketici yada geçiş ülkelerinden her hangi biri foruma daha sonra da üye olabileceği kaydedildi.

Bununla birlikte bölgede ben de varım diyen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Fatih Sondaj Gemisi ilk derin deniz sondaj kuyusunu 2018 yılı Kasım ayında Antalya açıklarında açma çalışmalarına başlamıştı.

TÜRKİYE AKDENİZ'DE BEN DE VARIM DEDİ

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler