1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Elektrikli otomobil satışlarında rekor bekleniyor

Elektrikli otomobil satışlarında rekor bekleniyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl elektrikli ve plug-in hibrid otomobil satışlarının bir önceki yıla göre %20 artarak rekor kırmasını bekliyor.

Elektrikli otomobil satışlarında rekor bekleniyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) tahminlerine göre, bazı pazarlarda yavaşlayan büyümeye rağmen elektrikli ve plug-in hibrid otomobil satışları 2024 yılında yeni bir küresel rekora sıçrayacak. IEA, 2024 yılında 2023 yılına kıyasla %20'den fazla artışla 17 milyon bataryalı elektrikli araç ve plug-in hibrid elektrikli araç satılacağını açıkladı. 

IEA, 2024 yılının ilk çeyreğinde elektrikli ve plug-in hibrit (benzinli motoru batarya ile birleştiren) araç satışlarının 2020 yılının tamamından daha fazla olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DE EV STOKU 82 BİN SEVİYESİNDE

Türkiye'de ise 2023 yılında toplam elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e çıktı. Bunun 66 binini BEV, 2 bin 700'ünü PHEV oluşturdu. Böylece, Türkiye'de toplam elektrikli araç stoku 2023 sonu itibarıyla 82 bin seviyesine ulaştı.

REKABET FİYATLARI DÜŞECEK

IEA ayrıca, fiyatların düşmesiyle 2030 yılına kadar çoğu elektrikli otomobilin benzinli eşdeğerleriyle aynı fiyata mal olacağını kaydetti. Tesla, dünyanın en büyük bataryalı elektrikli otomobil üreticisi olarak en yakın rakibi olan BYD gibi Çinli rakiplerinin şiddetli rekabetinin ortasında pazar payını korumak için mücadele ederken hafta sonu fiyatlarını düşürdü. Otomobil üreticileri, elektrikli otomobillere yönelik talep artışının yavaşladığından ve rekabet edebilmek için indirim yapmak zorunda kaldıklarından yakınıyor. IEA, bu durumun bazı otomobil üreticilerine zarar verebileceğini, ancak düşük fiyatların da geçişi hızlandırabileceğini belirtti. 

“KÜRESEL E-ARAÇ DEVRİMİ YENİ BİR BÜYÜME EVRESİNE HAZIRLANIYOR”

IEA Başkanı Fatih Birol, satışların bazı ülkelerde diğerlerine göre daha güçlü olduğunu kabul etti, ancak geçiş için net bir ivme olduğunu da sözlerine ekledi. IEA, "Küresel elektrikli araç devrimi hız kesmek yerine yeni bir büyüme evresine hazırlanıyor gibi görünüyor. Batarya üretimine yapılan yatırım dalgası, elektrikli araç tedarik zincirinin otomobil üreticilerinin iddialı genişleme planlarını karşılayacak şekilde ilerlediğini gösteriyor. Sonuç olarak, elektrikli araçların yollardaki payının hızla artmaya devam etmesi bekleniyor" dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler