1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Zeynep Harezi Yılmaz: Yenilenebilir tek başına yetmez

Zeynep Harezi Yılmaz: Yenilenebilir tek başına yetmez

Karadeniz Holding YKB Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz, kömürden gaza geçilip, yenilenebilir kaynaklara da yatırım yapılması gerektiğini belirtti, dünyanın enerji ihtiyacına kalıcı çözümün ise nükleerden geleceğini söyledi.

Zeynep Harezi Yılmaz: Yenilenebilir tek başına yetmez

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz, faaliyet gösterdikleri çeşitli ülkelerde bugüne kadar şirket bünyesinde yürüttükleri sosyal sorumluluk çalışmalarını tek çatı altında toplamak üzere kurdukları Tek Dünya Vakfı’nın tanıdım toplantısında şirketin faaliyetlerine dair açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

3000 ÇALIŞAN, 10 BİN DOLAYLI İSTİHDAM

Grup bünyesindeki şirketlerin toplam çalışan sayısını 3000 bin kişi olarak açıklayan Yılmaz, yaklaşık 10 bin kişilik de dolaylı istihdam imkânı yarattıklarını vurguladı. Zeypen Harezi Yılmaz, yüzer santrallerle yaptıkları faaliyeti, “elektriği en uygun fiyata, en çevreci şekilde, aracı koymadan, elektrik idaresinin kendisine gerekli hat iyileştirmelerini yaparak satmak” diye ifade etti.

40 YÜZER SANTRAL, 24 SAAT ÜRETİM

Halen dünyanın dört bir yanında neredeyse 24 saat kesintisiz şekilde, 40 yüzer santral ile üretim yaptıklarını ifade eden Zeynep Harezi Yılmaz, “3000 doğrudan çalışanımız var. 10 bin dolaylı istihdam sağlıyoruz” bilgisini paylaştı. Zeynep Harezi Yılmaz, Karadeniz Holding’in enerji satış cirosunun yüzde 95’inden fazlasını yüzer santrallerden elde ettiğini de ekledi. Konvansiyonel kara santrallerinin birebir aynısını, bir gemiyi dönüştürerek kurduklarını anlatan Yılmaz, en büyük müşteri grubunun gelişmekte olan ülkeler olduğunu kaydetti.

“BATI KÖMÜR KONUSUNDA İKİYÜZLÜ”

Zeynep Harezi Yılmaz küresel enerji gündemindeki konu başlıklarına değinirken, kömür karşıtlığını batının ikiyüzlülüğü olarak nitelendirdi. Zeynep Harezi Yılmaz şöyle dedi: “Gelişmiş ülkelerin ikiyüzlülüğü. Gelişmelerini açık kömür santrallerine harıl harıl çalışarak tamamladılar. Şimdi gelişmekte olan ülkeleri zorluyorlar, sadece yenilenebilirden elektrik üretsinler diye. Karbon emisyonunu azaltma görevi gelişmiş ülkelerin görevi. Bu görev herkese eşit şekilde yüklenmemeli.”

KÖMÜR YERİNE GAZ ÖNERİSİ

“Tabii ki tek bir dünya var. Hepimizin çocukları bu dünyada yaşayacak” diyen Zeynep Harezi Yılmaz şöyle devam etti:

“Bu şekilde gitmeyeceği belli. Acil şekilde enerji dönüşümünün yapılması gerekiyor. Kömür santrallerinden sıvıya, sıvıdan gaza geçilmeli ve doğalgazla desteklenen yenilenebilir projeleri arttırılmalı. Doğal gaz en temiz yakıt. Kömürleri bırakıp, ya sıvıya ya gaza geçelim. Bizim önerimiz, olabildiğince gazı yükseltmek ki bu yenilenebilire destek sağlasın. Yani aynı zamanda yenilenebilir yatırımlarını da yapalım. Bu dünyadaki genel bir trend.”

YENİLENEBİLİRE EVET, AMA YETMEZ...

Yenilenebilir kaynakların tek başına dünyanın ihtiyacını karşılamaya yetmeyeceğini savunan Zeynep Harezi Yılmaz, şunları söyledi:

“Bugün ABD’nin tamamını bir ağaç ve ev bırakmayacak şekilde güneş panelleri ile kaplasanız bile ülkenin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Çünkü 100 MW’lik güneş santrali ortalamada 20 MW’lik üretim yapıyor. Yenilenebilir tek başına ihtiyaçları karşılamaya yetmez. Dünyadaki elektrik ihtiyacının artması organik büyümeden, insan sayısının artışından ve katma değerli büyümeden kaynaklanıyor. Her katma değer yaratan aktivitenin, örneğin data merkezlerinin, sunucuların enerji ihtiyaçları çok yüksek, o yüzden talep hızlı büyüyor.”

NÜKLEER TEMELLİ BİR ENERJİ ALTYAPISI 

Zeynep Harezi Yılmaz, dünyanın uzun dönemli enerji ihtiyacının karşılanmasında asıl rolün nükleere ait olması gerektiğini savundu. Zeynep Harezi Yılmaz “Nükleeri destekliyoruz. Hem temiz, hem ekonomik uzun dönemli çözüm. Umarım dünyanın altyapısı nükleer bazlı, diğerlerinin bunun üzerine ekleneceği şekilde çalışır. Şu anda sadece nükleeri karşılayacak bir altyapı (iletim ve dağıtımı kastediyor - Mehmet Kara) yok. Çünkü nükleer kurduğunuzda ölçek ekonomisinden yararlandığınız için büyük ölçekli yapmanız gerekiyor.”

NÜKLEER PROJELER UZUN SÜRÜYOR

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz, nükleer santrallerin sadece ön çalışmaların beş sene sürdüğünü, finansman sağlamın da zaman aldığını kaydetti. Yılmaz “Santralin inşası da 5-10 yıl sürüyor. Kendi ülkemizde de aynı zaman çizelgesini yaşadık” hatırlatmasında bulundu.

“YÜZER NÜKLEER SANTRAL İSTEDİLER”

Gerek şirket olarak, gerekse kişisel olarak nükleeri desteklediğinin altını çizen Zeynep Harezi Yılmaz “Nükleer hem çevreci hem çok ekonomik. Korunma ve risk konuları dengelenebiliyor. Bize bu konuda daha önce teklif de geldi. (Lütfen yüzer nükleer santral yapar mısınız) dediler. Biz, (kusura bakmayın, bu konuda bir deneyimimiz, becerimiz yok dedik. Bugüne kadar hiç uranyum elleçlemedik, girmeyiz) dedik” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA’NIN YÜZER SANTRAL TALEBİNE RET

Ukrayna’dan enerji ihtiyacını karşılamaya dönük talepler geldiğini ifade eden Zeynep Harezi Yılmaz, “Görüşmelerimiz sürüyor. Sıcak ateş altındalar. Avrupa’dan yeterince elektrik alamamaları, iletim hatları altyapısının da zarar görmesi söz konusu. O yüzden Odessa’ya getirir misiniz dediler. Biz de çalışanlarımızı nasıl gönderelim, ailelerine karşı onların sorumluluğunu alamayız” dedi.

SAVAŞ RİSKİNİ SİGORTALAYAN YOK

Yüzer santrallerinin 200 milyon dolardan 800 milyon dolara kadar değişen maliyetleri olduğunu ifade eden Zeynep Harezi Yılmaz, “Sigortalatmadan gönderemeyiz, istesek sigortalayacak bir yer yok” diye konuştu. Ukraynalılara “Biz hiç gemi satmıyoruz. Ama istiyorsanız bir gemimizi size satarız” dediklerini ifade eden Zeynep Harezi Yılmaz “Onlar kendi içlerinde bunu değerlendiriyorlar. Ama yarın satın alsalar öbür gün direkt vurulma tehdidi altında olacak. Ukrayna sorunu küçük adımlarla değil, uluslararası düzeyde bir iş birliğiyle çözülebilecek duruma geldi” ifadelerini kullandı.

Mehmet KARA – Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler