1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. WNA Başkanı y Leon: Nükleer için halkı ikna etmek önemli

WNA Başkanı y Leon: Nükleer için halkı ikna etmek önemli

Dünya Nükleer Birliği (WNA) Başkanı Sama Bilbao y León, nükleer santral konulu halkın kaygılarının giderilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.

WNA Başkanı y Leon: Nükleer için halkı ikna etmek önemli

Enerji Günlüğü - Dünya Nükleer Birliği (WNA) Başkanı Sama Bilbao y León, Kazakistan’da yayın yapan 24KZ haber sitesine açıklamalarda bulundu. Dünya Nükleer Gündemi Kazakistan Etkinliği kapsamında bu ülkede bulunan Sama Bilbao y León, nükleer konusundaki eğilimler hakkında görüşlerini ifade etti. Almaty (Almaata) kentinde düzenlenen Konferansta ulusal ve uluslararası uzmanlar ile karar vericileri bir araya getirdiklerini hatırlatan Sama Bilbao y León, amaçlarının Kazakistan’da nükleer santral yapımına yönelik düzenlenecek referandum öncesi halkın ve idarecilerin tam olarak bilgilenmesi olduğunu söyledi.

Halkın karar vermeden önce tam olarak bilgilenmesi ve kaygılarının giderilmesinin önemli gördüklerini vurgulayan y Leon, nükleerin en temiz ve ucuz enerji kaynaklarından biri olduğunu belirterek, net sıfır hedefine nükleersiz ulaşımın mümkün olamayacağını vurguladı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının devamlılık içermemesi sebebi ile sürekli bir enerji kaynağı olarak nükleerin, boşluğu doldurma ve tamamlayıcı olarak en avantajlı enerji kaynağı olduğunu ifade eden y Leon, dünyada eğilimin nükleerden yana döndüğünü de sözlerine ekledi.

Amerika ve Kanada’nın nükleer konusunda çok aktif olduğunu, Avrupa’nın nükleerden uzaklaşma kararını gözden geçirerek tekrar nükleere yöneldiğini belirten WNA direktörü, Kenya, Bangladeş, Türkiye gibi ülkelerde ilk kez nükleer enerjinin kullanıma alınacağını, nükleerin, dünyada temiz, güvenilir, ucuz enerji kaynağı olarak yükselme eğilimi yakaladığını belirtmiştir. 

Birol OĞUZ - Enerji Günlüğü 

(*) Sama Bilbao y León, Ekim 2020'de Dünya Nükleer Birliği'nin (WNA) başkanlığı görevini sürdürüyor. WNA, dünyada nükleer endüstriyi temsil eden uluslararası bir kuruluş. 

Önceki ve Sonraki Haberler