1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Kazakistan halkını nükleere ikna etme çabaları

Kazakistan halkını nükleere ikna etme çabaları

Dünyanın en büyükz nükleer yakıt tedarikçisi konumundaki Kazakistan’da, nükleer santral kurulması konusunda halk ikna edilmeye çalışılıyor.

Kazakistan halkını nükleere ikna etme çabaları

Enerji Günlüğü - Dünya Nükleer Gündemi KAZAKİSTAN (World Nuclear Spotlight Kazakhstan) Konferansı 15 Nisan 2024 tarihinde Almaty (Almaata) kentinde gerçekleştirildi.

Dünya Nükleer Birliği ve Kazakistan Enerji Bakanlığı iş birliği ile gerçekleştirilen konferansın amacı, Kazakistan’da nükleer santral inşa etmek için düzenlenecek referandum öncesi halkı bilgilendirmek. Toplantının aynı zamanda referandumdaki seçmen tercihinin “nükleere evet” olması amacıyla halkın kaygılarını gidermeye yönelik, yani olumlu bir içerik taşıdığı belirtiliyor.

Kazakistan Enerji Bakanlığı, Devlet Yatırım Fonu Samruk Kazina ve diğer ilgili kurumlardan yetkililerin katıldığı konferansın en önemli konuğu ise Dünya Nükleer Birliği Genel Müdürü Sama Bilbao y Léon’du.

Konuşmacılar, genel olarak Kazakistan’ın dünyaya güvenli nükleer yakıt tedariki yaparken kendi ülkesinde de bundan yararlanması gerektiği, temiz enerji kaynağı olarak nükleerin, net sıfıra ulaşma yolunda tartışmasız gerekliliği üzerinde dururken, olumsuz yönlerinin giderilmesinin de imkanlar dahilinde olduğu vurgulandı.

Dünyanın en büyük uranyum üreticisi ve önde gelen nükleer yakıt tedarikçi ülkelerinden biri konumundaki Kazakistan, kendi enerji kaynakları arasına nükleeri de sokmak için bir süredir girişimlerde bulunuyor.

Ülkedeki ilk nükleer santralini hayata geçirmek isteyen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım TOKAYEV, geçen yıl, nükleer santral inşa etmek istediklerini ancak kararın referandum ile halk tarafından verileceğini açıklamıştı.

Referandumun tarihi henüz belirlenmemekle birlikte, Rus Rosatom firması tarafından, ülkenin güney doğusunda, Kazakistan-Kırgızistan-Çin sınırına yakın bir noktada yapılmasının planlandığı konuşuluyor. 

Birol OĞUZ - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler