1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hisarcıklıoğlu: Şirketler enerji verimliliğiyle karlarını arttırabilir

Hisarcıklıoğlu: Şirketler enerji verimliliğiyle karlarını arttırabilir

Enerji Günlüğü - TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ortalama bir şirket elektriği daha verimli kullandığında karlılığını iki katına kadar...

Hisarcıklıoğlu: Şirketler enerji verimliliğiyle karlarını arttırabilir

Enerji Günlüğü - TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ortalama bir şirket elektriği daha verimli kullandığında karlılığını iki katına kadar çıkarabileceğini söyledi.

7. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, şirketlerde en büyük gider kalemlerinden birinin enerji olduğunu kaydederek, "Ortalama bir şirkette, maliyetlerinin yüzde 5 ila 20's enerji tüketiminden oluşur. Türkiye'deki tüm şirketlerin faaliyet karlılığı ise yüzde 4 civarında. Demek ki ortalama bir şirket elektriği daha verimli kullansa, toplam maliyetleri içinde 5 puan düşüş sağlasa, karlılığını 2 katına çıkarır. Bir başka deyişle, satışlarını sanki iki misline çıkarmış gibi bu işten kazanç sağlar" diye konuştu.

ŞİRKETLER ARTIK ENERJİ VE KAYNAK KULLANIMI STRATEJİSİ GELİŞTİRMEK ZORUNDA

Hisarcıklıoğlu, şirketlerin kontrolsüz ve bilinçsiz enerji tüketmesini, etiketlere bakmadan market alışverişi yapmaya benzeterek, "Şirketlerimizin çoğunun enerji stratejisi yok. Şirketlerimiz artık enerji ve kaynak kullanımı stratejisi geliştirmek zorunda. Böylece ihtiyaçlarına en uygun enerji tedarik yapısını kurgulamalı, operasyonlarını enerji tüketimlerini optimize edecek şekilde iyileştirmeli ve nihayetinde enerji maliyetlerini minimize etmeli" dedi.

Her şirketin asılnda bir enerji şirketi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, dünyada yeni bir trend başladığına dikkat çekti.Hisarcıklıoğlu, 10 yıl sonra "enerji ve sürdürülebilirlik" birimi bulunmayan bir şirketin çok ender görüleceğini kaydetti.

4. SANAYİ DEVRİMİ FARKLI OLACAK

4. sanayi devriminin öncekilere benzemeyeceğini düşündüğünü kaydeden Hisarcıklıoğlu, "1. sanayi devrimi, su ve buhar gücü etrafında üretim sürecini organize etti. Mekanikleştik. 2. sanayi devriminde, elektrik sayesinde, üretim süreci kitleselleşti. Üretim bandı o zaman ortaya çıktı.3. sanayi devriminde, elektronik ve bilgi işlem teknolojileri sayesinde üretim sürecinde otomasyon mümkün hale geldi. Robotların sayısı gün be gün arttı. Kitlesel üretim için artık o kadar çok insan gerekmiyor.

Şimdi 4. sanayi devriminin eşiğindeyiz. Ben bunun öncekilerden radikal bir biçimde farklı olacağını düşünüyorum. Üretim sürecinin dijitalleşmesinin, makinelerin birbirleri ile doğrudan iletişime geçmesinin çok ötesinde bir şeyler olacak gibi geliyor bana. İlk üç sanayi devriminin ortak özelliği, üçünün de karbon bazlı bir büyüme stratejisinin ürünü olmalarıydı. Her üç sanayi devriminde de büyümek daha fazla karbon salımı demekti. Daha hızlı büyümek isteyenin, çevreyi daha fazla kirletmesi gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu ayrıca bu yeni sanayi devrimine Türkiye'de ne kamunun ne de özel sektörün hazır olmadığını belirtti.