Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojenin 2050’ye kadar küresel enerji ihtiyacının yüzde 24’ünü karşılayabileceği kaydedildi.
BloombergNEF tarafından yapılan bir çalışmaya göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojen, 2050 yılına kadar dünyanın enerji ihtiyacının dörtte birini karşılayabilir. Ancak bunun için, 11 trilyon dolar değerinde altyapı yatırımı yapılması ve 150 milyar dolar değerinde de bir devlet teşvik başlangıcı gerekli.
YEŞİL HİDROJEN MALİYETİ DÜŞECEK
Çalışma, elektrolizörlerin ve yenilenebilir üretimin düşen maliyetlerinin yenilenebilir kaynaklardan üretilen yeşil hidrojenin maliyetini düşürebileceğini söylüyor. Buna göre fiyatlar yüzyılın ortasına kadar kilogram başına 2,50 dolardan 0,80 ila 1,60 dolar aralığına kadar düşecek ve bu da hidrojeni bir çok piyasada rekabetçi bir konuma yükseltecek.
Çalışmaya göre bu maliyet düşüşleri, yatırım ve politik destek koşullarının yerine getirilmesi şartıyla hidrojenin 2050 yılına kadar dünya enerji ihtiyacının % 24'ünü karşılamasına yol açabilir. Böylece fosil yakıtlar ve endüstriden kaynaklanan küresel emisyonlar üçte bir oranında azaltılabilir.
Analistler raporda, 'temiz bir molekül' olarak hidrojenin taşıma, ısıtma ve ağır sanayi için bir yakıt olarak kullanılabilme potansiyeline sahip olduğunu ve elektrifikasyon ile kolayca ulaşılamayan sektörlerde petrol ve gazın bıraktığı boşluğu doldurmak için iyi bir alternatif olduğunu kaydediyorlar.