Enerji Günlüğü - Yusufeli Hidroelektrik Santrali üretime geçtiğinde Türkiye’nin hidroelektrik üretim kapasitesini yüzde 2 oranında arttıracak.
Devlet Su İşleri (DSİ) 26. Bölge Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabında yayınladığı info-videoda, Yusufeli Hidroelektrik Santrali (HES) ve Barajı ile ilgili güncel veriler ve istatistik bilgiler paylaşıldı. 275 metre yüksekliğe sahip olan Yusufeli Barajı, tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek kemer barajı olacak.
Dünyadaki kemer barajlar arasında en yüksek 3. Baraj olan Yusufeli Projesi, kontrol altına alacağı su miktarıyla; Çoruh Nehri üzerine kurulu bulunan diğer hidroelektrik santrallerinin de hem ömrünü uzatacak, hem de üretim kapasitelerinin yüzde 10 kadar artmasına neden olacak.
2,5 MİLYON İNSANIN ENERJİ İHTİYACI KARŞILANACAK
Tümüyle yerli kaynaklarla finanse edilen Yusufeli Barajı ve HES inşaatı uzmanlık olarak da Türk mühendislerin çalışmalarıyla gerçekleştiriliyor. 558MW kurulu güçle tasarlanan proje tamamlandığında 1 milyar 888 milyon kVh elektrik enerjisi üretecek. Üretilecek enerji miktarı 2,5 milyon kişinin yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde.
Barajda 2.130.000.000 metreküp su tutulacak. Bu miktar İstanbul ilinin su ihtiyacının 2 yıl boyunca gidermeye yetebiliyor.
Tesisin Türkiye Cumhuriyeti bütçesine parasal katkısı ise yılda 1,5 milyar lira olacak. Bu getirisiyle Yusufeli Barajı ve HES, kendi maliyetini 7 yıl içinde karşılamış olacak. Tesisin 04 Nisan 2021 tarihinde tamamlanarak devreye girmesi planlanıyor.