1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. HES`lerin su kullanım hakkı düzenlendi

HES`lerin su kullanım hakkı düzenlendi

Enerji Günlüğü - HES'ler nehirde son on yıllık ortalama akımın %10’undan daha az akım olması halinde suyu kullanamayacak.HES'lerin su kullanım hakkı...

HES`lerin su kullanım hakkı düzenlendi

Enerji Günlüğü - HES'ler nehirde son on yıllık ortalama akımın %10’undan daha az akım olması halinde suyu kullanamayacak.

HES'lerin su kullanım hakkı için DSİ ile yapacakları anlaşmaların ayrıntıları belirlendi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, "Elektrik Piyasası'nda Üretim Faaliyetlerinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"i bugünkü Resmi Gazete'de yayımladı.

HES'lerinkurulması ve işletilmesine ilişkin üretim lisansları için DSİ ve tüzel kişiler arasında düzenlenecek su kullanım hakkı anlaşması ile Belediyeler tarafından içme suyu maksatlı kullanılmakta olan barajlar, su isale hatları ile atık su isale hatları üzerinde lisanssız üretim tesisleri kurulabilmesine ilişkin başvurularda uygulanacak usul ve esasları düzenleyen Yönetmelik'e göre, doğal hayatın devamı için mansaba bırakılacak su miktarı projeye esas alınan son on yıllık ortalama akımın en az %10’u olması zorunlu olacak. Eğer nehirdeki akım son on yıllık ortalama akımın %10’undan daha az olursasuyun tamamı doğal hayatın devamı için mansaba bırakılacak.

BIRAKILACAK SU İÇİN YÜZDE 10 ŞARTI

Doğal hayatın devamı için bırakılacak su ve üzerindeki projelerde şirket, dere yatağının su alma yeri mansabında doğal hayatın idamesini sağlar ve bu kesimde su haklarını karşılayacak miktardaki suyu kesintisiz ve dalgalanma yapmadan yatağa bırakacak. Doğal hayat için dere yatağına bırakılacak suyun miktar ve zamanlaması, kurulacak hidroelektrik enerji üretim tesisleri ile ilgili şirket tarafından hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onay alınacak olan ÇED raporu, Proje Tanıtım Dosyası’nda belirlenecek. Ancak, doğal hayatın devamı için mansaba bırakılacak su miktarı projeye esas alınan son on yıllık ortalama akımın en az %10’u olması zorunlu olacak.

EK HES YAPIMINDA ÜRETİMİN YARISI ÜZERİNDEN ÖDEME YAPILACAK

Ortak tesisi DSİ, HES kısmı özel sektör tarafından inşa edilen ilave HES’ten elde edilecek elektrik üretiminin %50’si belirlenen ödeme formülü çerçevesindeher yıl Ocak ayı içerisinde DSİ’ye ödenecek.

Kaynak katkı payı ihtiva eden projelerde ilave HES’ten elde edilecek elektrik üretimine karşılık gelen bedel, hesaplanan kaynak katkı payı güncel değerinin (K1) değerini %50 oranında aşması durumunda; ödemelerde %50 oranı dikkate alınacak.

KATKI PAYI TEKLİFLERİNE 1 MW SINIRI

HESkaynak katkı payı için verilen tekliflerin 1000 TL/MW ve katları olması zorunlu olacak. Tekliflerde kurulu gücü 1 MW’ın altında olsa bile alt sınır değeri 1000 TL/MW olup bu değerin altında verilen teklifler geçersiz sayılacak.

ÇED RAPORU

İnşa edilen/edilecek bütün tesisler ile malzeme ocaklarına ilişkin olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında gerekli olan kararın alınması şirketin sorumluluğunda olup su kullanım hakkı anlaşması imzalanması öncesi bu kararların ibraz edilmesi zorunlu olacak.

İnşa edilen/edilecek bütün tesisler ile malzeme ocaklarına ilişkin olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında gerekli olan kararın alınmasına esas teşkil eden ÇED Raporu veya Proje Tanıtım Dosyasında verilen taahhütlerin gerçekleştirilmemesi ve olumsuz sonuçlardan şirket sorumlu olacak.