Enerji Günlüğü - HES'ler 2015’in ilk 6 ayı itibariyle 35 Milyar Kilowatt.saat elektrik üretti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından Türkiye’de işletmeye açılan hidroelektrik santralleri (HES) yılın ilk 6 ayında 35 Milyar Kilowatt.saatlik elektrik üretti.
EKONOMİYE 9,275 MİLYAR KATKI
HES'lerin ürettiği elektriğin 2015’in ilk 6 ayı itibariyle ülke ekonomisine katkısı 9,275 milyar TL olarak gerçekleşti.
İLK 6 AYDA YENİLENEBİLİRİN PAYI
Bu yılın ilk 6 ayında enerji üretiminde fosil kaynakların payı yüzde 66.3, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 33.7 olarak gerçekleşti. Yenilenebilir kaynakların içinde HES’lerin payı ise yüzde 83 oldu.
Bu dönemde üretilen toplam 122.5 milyar kilowatt.saatlik enerjide en büyük pay 44 milyar kilowatt.saat ile doğal gaz ve lng yakıtlarından üretilen elektrik alırken, kömür santrallerinden 33 milyar, HES’lerden ise 35 milyar kilowatt.saat enerji üretildi. Kalan 10.5 milyarlık kısım ise rüzgar, jeotermal, biogaz ve diğer hammaddeler kullanılarak üretildi.
HES'LERE YATIRIM YAPMALIYIZ
Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da “Türkiye enerji ithal eden bir ülke konumunda bulunuyor. Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost, yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmalıyız” dedi.
Bu ilk 6 aylık dönemde enerji ihtiyacının 3’te 2’sinin termik santrallerden üretilen enerjiden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu enerji petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlardan üretiliyor. Üretilen bu enerji için kullanılan petrolün ve doğalgazın neredeyse tamamı ithal ediliyor. İşletmeye alınan ve alınacak HES’ler ile enerji hammaddesi ithalatından kaynaklanan cari açığın da önüne geçiyoruz” diye konuştu.
İnşaatı devam eden baraj ve nehir tipi santrallerin 2017 yılına kadar işletmeye alınacağını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Özel sektör ve DSİ tarafından işletmeye alınacak bu santrallerin toplam kurulu gücü 7.017 MW,yıllık enerji üretimi ise21,6 milyar kiloWatt.saat’tir” dedi.
YILDA 40 MİLYON TON KARBONDİOKSİT SALIMI ENGELLENDİ
İklim değişikliği ile mücadele etmenin en etkin yolunun tabiata zarar vermeyen temiz ve çevreci bir elektrik üretim şekli olan HES’ler olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu yöntemle karbondioksit salınımı en alt seviyede gerçekleştirilir ve bugüne kadar işletmeye alınan HES’lerin üretimiyle yılda yaklaşık 40 milyon ton karbondioksit salınımı engellenmiştir. HES’ler aslında tabiata hizmet etmiştir” şeklinde konuştu.