1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım`da Türk borusu devre dışı

Güney Akım`da Türk borusu devre dışı

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım projesinin Türkiye'nin Karadeniz'deki mühasır ekonomik bölgesinden geçecek 1 ve 2'inci...

Güney Akım`da Türk borusu devre dışı

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım projesinin Türkiye'nin Karadeniz'deki mühasır ekonomik bölgesinden geçecek 1 ve 2'inci hattı için tedarik edilecek yaklaşık 1.8 milyar Euro'luk çelik boru işinde Türk firmaların hiç biri yer almıyor. Projenin 3 ve 4'üncü aşamalarında da Türk firmalar için umut yok. Çünkü Güney Akım yetkilileri, tecrübenin önemine vurgu yaptı.

Rus doğalgazını Karadeniz'in altından geçerek Avrupa'ya taşıyacak ve Karadeniz'de Türkiye ekonomik münhasır bölgesinden de geçen Güney Akım Projesi'nde boruların döşenmesine başlanıyor. Dört hattan oluşacak Güney Akım'da birinci hattın çelik borularını Almanya merkezli Europipe şirketi üretecek.

YENİ TESİS KURULUYOR TÜRK ÜRETİCİLER YOK

Europipe Genel Müdürü Dr. Michael Graf, Almanya'daki boru üretim merkezinde yaptığı açıklamada, Güney Akım'la birlikte artan iş hacmine paralel yeni üretim merkezi planlaması yaptıklarını da söyledi. Ancak Graf'ın verdiği bilgiye göre önemli çelik boru oyuncularının da içinde yer aldığı Türk boru sektörü bu planlamanın içinde yer almayacak.

KARAYA ÇIKIŞI TÜRKİYE DEĞİL

South Stream (Güney Akım) Transport Şirketi Sözcüsü Jasper Jansen da, Güney Akım Boru Hattı Projesi'nin 1 ve 2inci hattı çelik boru üretecek şirketler arasında hiç bir Türk firmasının bulunmadığı bilgisini verdi. Jansen'in ifadelerine göre Hat 1 için 1 milyar ve Hat 2 için de 800 milyon olmak üzere ilk planda toplam 1.8 milyar Euro'luk çelik boru kullanılacak. Ayrıca, Güney Akım'ın kara girişinin Türkiye'den olmayacağı da kesinleşti.

TÜRK BORUSU İÇİN GELECEKTE DE UMUT YOK

Dev boru hattı projesinin ilk iki kısmı için sekiz şirketin yarıştığını belirten Güney Akım Sözücüsü Jansen, bu 8 şirketin artık kalifiye firmalar haline geldiğini belirtti. Güney Akım’ın 3 ve 4. Boru hatları için ise ihaleye çıkılmadığı için maliyetin henüz belli olmadığını belitten Jansen "Ama projenin bu kısımları için de daha önce deneyimi olan, açık deniz borusu üretmiş çelik üreticileriyle çalışmak tercihimizdir" diyekonuştu.

DENİZDEN GEÇİP VARNA'DA KARAYA ÇIKACAK

Europipe, 2014 yılı Ocak ayında South Stream Transport şirketi ile Güney Akım'ın dört paralel hattından ilkini oluşturacak boruların imalatına ilişkin sözleşmeyi imzalamıştı. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Anapa kenti yakınlarından başlayıp Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesinden geçerek Bulgaristan kıyısında Varna kenti yakınlarında karaya çıkacak.

İNŞAAT BAŞLIYOR

Rus doğal gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım Projesinde, süreç başlıyor. Karadeniz'in altında döşenecek boru hattıyla oluşturulacak Güney Akım, Avrupa'nın artan gaz ihtiyacının karşılanmasına katkı yapması hedefleniyor. Güney Akım Şirketi Sözcüsü Jasper Jansen, projenin en zorlu kısmının açık deniz boru inşaatı olduğunu söyledi. Rusya kıyılarından başlayıp, dört tünelden oluşacak ve Karadeniz'in altında Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesinden geçerek Bulgaristan’a bağlanması planlanan boru hattı projesinde toplam hat uzunluğu 900 kilometreyi aşacak.

Yaz aylarında vurulacak ilk kazma ile birlikte, inşaata başlanacak. Varna ve Burgaz’daki boru depolamasına ise yaz aylarında başlanması planlanıyor. Projenin en zor kısmı olan açık deniz boru döşeme sürecinde son teknoloji gemilerle Karadeniz’in 2200 metreyi bulan deniz derinliğinde çalışacaklarını söyleyen Güney Akım Sözcüsü, "Projenin Kuzey Akım’a göre daha zorlu ve süreç gerektiren bir proje olduğunu söylemem lazım. Güzergah çalışmasında bir çok inceleme yapıldı ve doğru koridoru bulmak önemliydi" değerlendirmesi yaptı.

Rusya, hattı Ukrayna gerginliği nedeniyle, Karadeniz'deki Türk sahasından geçirme kararı almıştı. Türkiye'de Rusya'nın bu talebine olumlu cevap verdi. Projeyi geliştiren South Stream Transport B.V. Şirketi, Karadeniz üzerinden ilerleyecek açık deniz boru hattının planlama, inşa ve işletimi için kuruldu. Şirketin hissedarları arasında Rus şirketi OAO Gazprom (yüzde 50 hisse), İtalyan şirketi Eni S.p.A. (yüzde 20 hisse), Fransız enerji şirketi EDF ve Alman BASF Grubu’na ait Wintershall Holding GmbH (yüzde 15’er hisse) ortak olarak yer alıyor.