Güneşe dayalı elektrik üretim lisansı için en çok başvuruyu 20 lisans talebiyle Boydak Grubu yaptı. İkinci sırada ise 10 lisans başvurusuyla Sabancı-E.ON ortaklığı Enerjisa yer aldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) geçtiğmiz hafta içinde beş gün süreyle güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi için lisans başvurularını kabul etti. Kurum`a tam 496 adet başvuru ulaştı. Başvuruların içerdiği toplam kurulu güç ise 9 bin MW`ye yakın. Ancak istekliler aynı saha ya da birbiriyle kısmen çakışan sahalar için ayrı ayrı lisans talebinde bulunabiliyor. EPDK yapılacak incelemelerden sonra toplam 600 MW`lik lisans verecek. Aynı yer için başvuruda bulunanlar arasında yarışma yapılacak. Lisans, üreteceği elektriği devlete en düşük fiyattan kim satmayı kabul ederse ona verilecek.
282 ŞİRKET`TEN 496 BAŞVURU
EPDK`ya toplam 496 başvuruyu yapan şirketlerin sayısı ise 282. Hatta biraz daha incelendiğinde, aynı gruba mensup birden çok şirketin lisans başvurusu yaptığı da görülüyor. Dolayısıyla 496 başvuru, 282 şirket ve belki de 250-60 civarında şirketler grubu başvuru yapmış oluyor.
EN ÇOK BAŞVURU BOYDAK`TAN
Birden fazla başvuru yapan şirketler incelendiğinde ilk sırayı Boydak Gruubu alıyor. Boydak Grubu bünyesindeki GÜN Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, tam 20 adet lisans talebinde bulundu.
SABANCI 10, ZORLU 5
Birden fazla lisans başvurusunda bulunanlar arasında Zorlu Enerji, Sabancı Grubu, Nurol Solar Enerji, Bereket Enerji ve Global Enerji grupları da yer alıyor. Sabancı Grubu şirketi Enerjisa 10, Zorlu Enerji, Bereket Enerji ve Global Enerji 6`şar, Nurol Solar Enerji ise 5 saha için GES lisansı başvurusu yaptılar. Güral Porselen ile Batıçim de 5`er adet lisans başvurusuyla sürece dahil oldu.
RES ANATOLIA`DAN 8 BAŞVURU
RES Anatolia Holding de 8 adet ruhsat talebinde bulunarak öne çıkan isimler arasında. Bu arada yabancı yatırımcıların da ilgi göstermesi dikkat çekti. Aynı grupta yer alan Alman sermayeli PP ALFA, PP BETA, PP BETA, PP DELTA, PP EPSİLON, PP GAMMA adlı şirketler de bunlardan biri.
Aslında Alman E.ON`un durumunu da unutmamak gerekiyor. E.ON, yüzde 50`sine sahip olduğu Enerjisa üzerinden güneşe dayalı lisanslı elektrik üretimine talip bir diğer önemli yabancı yatırımcı denilebilir.
YAZARLAR
Mehmet KARA
- Güneşe en hızlı koşanlar Boydak ve Sabancı
Önceki ve Sonraki Yazılar