1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş enerjisi sektörü Haziran’da hareketlenecek

Güneş enerjisi sektörü Haziran’da hareketlenecek

Enerji Günlüğü - IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, güneş enerjisi sektörünün bu yılın Haziran ayı itibariyle hareketleneceğini söyledi....

Güneş enerjisi sektörü Haziran’da hareketlenecek

Enerji Günlüğü - IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, güneş enerjisi sektörünün bu yılın Haziran ayı itibariyle hareketleneceğini söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen panelde konuşan Bali, Güneş enerjisi sektörüne girmeyi planlayan yatırımcıların, sorularına net cevaplar alamadığını dile getirdi. Bali, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teorik bilgiyi pratikle pekiştirmediğiniz sürece, işin doğrusunu  keşfedemeyebilirsiniz. Bu noktada, deneyimini Dünya’daki ve Türkiye’deki icraatlarıyla tescillemiş olanlara yol açmalılar ya da harekete geçip, güneşten elektrik üretmeye başlamalılar ki sektörümüz hak ettiği ilgiyi görsün.”

KALİTELİ ÜRÜN SUNULMAZSA ZARAR EDİLİR

Bu yılın Haziran ayı itibariyle sektördeki hareketliliğin artacağını kaydeden Hayri Bali, “Umut ediyorum ki, o süreçte hatalı uygulamalarla paralar, emekler çöpe atılmaz. Güneşten elektrik üretiminde kaliteli ürün sunulmaz ve doğru uygulama yapılmazsa, zamanla verim almak yerine daha çok zarar edilir. Eğer gerçekçi ve akıllı adımlar atılırsa, verim alınabildiğini ve güneşin gücünün katkı sağladığını hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

SANTRALİ KURMAK YETERLİ DEĞİL

IBC SOLAR Türkiye adına Proje Müdürü Sadık Verdioğlu ise Elektronik Mühendisliği öğretim üyelerinden özel övgü alan teknik bir sunum yaptı. Verdioğlu, sunumunda Konya’da Ağustos ayında kurdukları santralden bilgiler verdi ve “Sadece santrali kurmak yeterli değil, her gün izleme takip sistemleri ile ölçümlerimize devam ediyoruz” diyerek, rakamsal detaylardan öğrencilerle paylaştı:  “864 adet IBC PolySol 235W panel kullanılarak kurulan tesisimiz, 200kWp büyüklüğündedir. IBC SOLAR tarafından lokasyon ışınım tahminleri ve proje teknik detayları göz önüne alınarak hesaplanan yıllık enerji üretim miktarı 320 bin kWh’dir. 2012 yılının Ağustos ayında devreye alınan santralimizin gerçekleşen 6 aylık üretim verileri tahminlerimizle yüzde 100’e yakın paralellik göstermektedir.”

Güneş enerjisinden elektrik üretimi için ortalama bilgiler vermenin doğru olmadığını söyleyen Verdioğlu, her projenin kendine özgü koşulları içinde değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Verdioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her tesisin elektrik üretimi de mutlaka farklılık gösterecektir. Enerji üretim miktarının en fazla olduğu Temmuz ayı içerisinde günlük ortalama üretim değeri 1.317kWh iken, bu rakam güneşlenme süresinin düşük seviyelerde kaldığı Aralık ayı için ise 466 kWh olarak ölçümlenmiştir. Bu noktada 200kWp büyüklüğündeki Konya Güneş Enerjisi Santralimiz baz alınarak değerlendirildiğinde günlük ortalama üretim değeri 876 kWh'dir. 4 kişilik bir ailenin günlük ortalama elektrik tüketimi 9 kWh olarak düşünüldüğünde, bu rakam yıllık bazda 3 bin 285 kWh olarak hesaplanabilir. Bu rakamlardan yola çıkarak 200kWp büyüklüğündeki GES santralinin 100 hanelik bir sitenin yıllık elektrik tüketim miktarını karşılayabileceği düşünülebilir.”