Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, kadınlarla ilgili hayalinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün özel bir gün statüsünden çıkması olduğunu söyledi.
Enerjisa ile Türkiye enerji sektörünün önde gelen oyuncularından Sabancı Holding, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Hayata Yön Verenler” başlıklı bir buluşma gerçekleştirdi. Tiyatro sanatçısı Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu üstlendiği etkinlik kapsamında gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü ise Hürriyet Gazetesi’nden Elif Ergu Demiral yürüttü.
Arizona Üniversitesi Astronomi ve Fizik Bölümü Prof. Dr. Feryal Özel, Stanford Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Gözde Durmuş, sinema ve tiyatro sanatçısı Demet Akbağ, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, uzman öğretmen Melahat Aydın ve gazeteci Ayşe Karabat’ın katıldığı panelde, panelistler çalışmalarını ve kariyer yolculuklarını katılımcılarla paylaştılar. Panelin ardından Nükhet Duru sahne aldı. Duru, kadının sanattaki yeri üzerine Yetkin Dikinciler’le sohbet ederek; sevilen şarkılarını seslendirdi.
KIRILACAK CAM TAVAN ÇOK
Güler Sabancı konuşmasında Birleşmiş Milletler’in 2030 yılında kadın- erkek eşitliğinin tüm dünyada sağlanmasını hedeflediğini, bu yıl için de kadınlar günü temasını ‘değişen iş dünyasında kadın’ olarak belirlediğini hatırlattı. İş dünyası değişirken küreselleşme, teknolojik ve dijital dönüşüm ile 4. sanayi devriminin yaygın şekilde konuşulan kavramlar haline geldiğini vurgulayan Güler Sabancı şöyle devam etti:
“Ama kadının değişen dünyada kendine yer bulması sosyal haklara erişmesinden yönetim kademelerine gelmesine, cinsiyete duyarlı bütçelemeden teknolojiye erişimine çok çeşitli değişkenlere dayanıyor. Elbette aşılacak engeller, kırılacak cam tavanlar çok.”
GİDİMESİ GEREKEN YOL UZUN
Türkiye’de kadının işgücüne katılımının hala yüzde 33 seviyesinde olduğuna işaret eden Güler Sabancı şunları söyledi:
“Kamusal alanda, siyasette, eğitimde hala gidilmesi gereken çok yol var. Daha hızlı koşmamız, kapıları daha çok zorlamamız, daha çok çalışmamız lazım. Kadınların dünyanın birçok ülkesinde işgücünün dışında kalmasının sadece kadınlara değil, küresel kalkınmaya zarar verdiği defalarca ispatlandı. Kadınların eğitilmesinin önemi, yarattıkları ekonomik değer, müşteri olarak seçici, yönetici olarak karar verici ve ekonomiye katkılarıyla ilgili sahip olduğumuz daha birçok bilgiye kimsenin itirazı yok artık. Kadınların yönettikleri şirketlerin karını yüzde 15’e kadar yükselttiği bilimsel bir gerçek. Ama artık tüm bu söylemlerin bir adım ötesine geçme vaktidir. Artık kadın meselesine yeni boyutlardan da bakma vaktidir. Kadınlar artık sınırların ötesine geçiyor, şartları zorluyor. Ben okula gittim, iş sahibi oldum, bu bana yeter demiyor.”
EŞİTLİK RAKAMLARDAN İBARET DEĞİL
Cinsiyet eşitliği kavramının tanımının genişletilmesi gerektiğini aktaran Güler Sabancı sözlerine şöyle devam etti:
“Cinsiyet eşitliği kavramını sadece rakamlardan ibaret görmemeliyiz. Artık yeni boyutlar kazandırmalıyız. Christian Lagarde sadece kadın olduğu için IMF başkanı olmadı. Meryl Streep sadece kadın olduğu için en çok Oscar’a aday gösterilen sanatçı olmadı. Zaha Hadid sadece önemli bir kadın mimar değildi. O, olağanüstü bir mimardı. Dolayısıyla asıl mesele, yaptığımız işe kendimizi vermek ve en iyi olmak. Çünkü eşitlik sadece kadın için değil, eşitlik herkes için. Sadece bugün değil, eşitlik gelecek için.”
Sabancı Vakfı olarak kadın alanındaki çalışmalara son 10 yılda 15 milyon TL’ye yakın kaynak aktardıklarını kaydeden Güler Sabancı, “Bu çalışmalarla doğrudan 170 bin, dolaylı olarak 700 bine yakın kişiye ulaşıldı. Gururla söylüyorum ki, Türkiye ortalamalarının üzerinde kadın çalışan oranlarına sahibiz. Çalışanlarımızın yüzde 40’ı kadın. 2016 yılında terfi eden çalışanlarımızın ise yüzde 52'si kadın. Ama bunu yeterli görmüyoruz ve daha iyisini istiyoruz. Ayrıca cinsiyet eşitliği konusunda da tüm topluluğumuzu aynı bilgi ve bilinç düzeyine taşıyoruz. Geride bıraktığımız yıl 10 bini aşkın çalışanımıza toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda online eğitim verdik. Çalışanlarımızın bu konuyu gönülden sahiplenmesi sayesinde de Sabancı Gönüllüleri halen kadın alanında 45 farklı proje yürütüyor.”
GÜLER SABANCI’NIN HAYALİ
Kadınların hayatın her alanında kendilerine yer bulabilmesi ve dengelerin eşit kurulması için çalıştıklarının altını çizen Güler Sabancı, “Hayalim; tüm kadınların çocukluklarından itibaren desteklenmesi, eğitime erişebilmesi ve böylece ayaklarının üstünde duran, eşit bireyler olarak yaşamalarıdır. Dünya Kadınlar Günü 1900’lerden bu yana var. Ama ne zaman biz 8 Mart tarihini özel bir gün olmaktan çıkarırız, ne zaman böyle toplantılar düzenlememize gerek kalmaz, işte o zaman gerçek eşitliği sağlamış oluruz” diye konuştu.