Enerji Günlüğü - Bilim insanları “temiz ve sınırsız” bir enerji olarak adlandırılan grafenin termal hareketini yakalayabilen ve onu elektrik akımına dönüştürebilen bir devre geliştirdiler.
Arkansas Üniversitesi’nden bilim insanları, karbon temelli bir ametal olan grafenin termal hareketini yakalayabilen bir devre üretmeyi başardı.
Bu keşif, Üniversitenin daha önce yapmış olduğu bir çalışmanın devamı olarak geliştirildi. Arkansas Üniversitesi araştırmacıları bundan üç yıl önce grafenin normal şartlarda iki boyutlu bir materyal olması gerektiğini belirterek, bir boşluk sayesinde grafeni oluşturan karbon atomlarında dalgalanma olduğunu keşfetmişlerdi. Brown hareketi olarak bilinen ve atomların termal hareketinin iş yapamayacak kadar küçük olduğu görüşüyle çelişen yeni keşfe göre ise, oda sıcaklığında grafenin termal hareketi devre üzerinde bir alternatif akım yaratmaya yeterli oluyor.
Ekip, grafen ve devrenin simbiyotik bir ilişkiyi paylaştığını söylüyor. Termal ortam yük direnci üzerinde çalışırken, grafen ve devre aynı sıcaklıktadır ve ikisi arasında ısı akışı olmaz. Araştırmacılar ayrıca tasarımın da ortaya çıkan gücü değiştirdiğini keşfetti. Hatta açma kapama düğmesi gibi çalışan uçlar olduğu da ortaya çıkarıldı.
GELİŞTİRİLEN DEVRE KÜÇÜK, DÜŞÜK VOLTAJLI CİHAZLARDA KULLANILABİLECEK
Isı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren bu devreler, gelecekte düşük enerjiye ihtiyaç duyan sensörlerin ve diğer cihazların sonsuz temiz enerjiyle çalışabilmesini sağlayacak. Geliştirilen devrenin küçük, düşük voltajlı cihazlara ve sensörlere güç sağlamak için kullanılabileceği kaydediliyor.
Grafen, teknolojide devrim niteliğinde gelişmelere yol açan, karbon atomlarının iki boyutlu bal peteği düzenidir. Elektriği en iyi ileten malzeme olan grafeni keşfeden Rus bilim insanları Andre Geim ve Konstantin Novoselov, bu keşifleri nedeniyle 2010 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandılar.