1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Gelişen ülkelerin temiz enerji yatırımları 7 kat artmalı

Gelişen ülkelerin temiz enerji yatırımları 7 kat artmalı

Dünyanın 2050'de sıfır emisyon hedefine ulaşılabilmesi için gelişmekte olan ülkelerin temiz enerji yatırımlarının on yılda 7 kat artması gerektiği kaydedildi. 

Gelişen ülkelerin temiz enerji yatırımları 7 kat artmalı

Enerji Günlüğü - Dünyanın 2050'de sıfır emisyon hedefine ulaşılabilmesi için gelişmekte olan ülkelerin temiz enerji yatırımlarının on yılda 7 kat artması gerektiği kaydedildi. 

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Dünya Bankası ve Dünya Ekonomi Forumu iş birliğiyle hazırladığı "Yükselen ve Gelişmekte Olan Ekonomilerde Temiz Enerji Dönüşümünü Finanse Etmek" başlıklı raporuna göre, dünyanın sıfır emisyon hedefini başarması için yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerin temiz enerji yatırımlarının 2030 yılına kadar 7 kattan fazla artması gerekiyor. 

Bugün yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturuyor, ancak temiz enerjiye yapılan küresel yatırımın sadece beşte biri bu ülkelerde gerçekleştiriliyor. Bu ülkelerde temiz enerjiye yapılan yıllık yatırım hali hazırda 150 milyar dolar seviyesinde. 2050’de sıfır emisyon hedefine ulaşılabilmesi için bu miktarın 2030 yılına kadar yıllık 1 trilyon doların üzerine çıkması gerekiyor. 

FİNANSMAN MALİYETİ EN BÜYÜK ENGEL

Yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde temiz enerji için sermaye maliyetinin büyük bir engel olduğu belirtilen raporda, bu ülkelerin ABD veya Avrupa'dakinden 7 kata kadar daha yüksek borç ve öz sermaye maliyetleriyle karşı karşıya oldukları kaydediliyor. 

IEA Başkanı Fatih Birol ise bu konuda, küresel olarak fon sıkıntısı olmadığına, ancak bu fonları bir fark yaratabilecekleri yerlere yönlendirmek için büyük çabalara ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. “Para en çok ihtiyaç duyulan yere gitmiyor” diyen Birol, hükümetlerin, gelişmekte olan dünyada temiz enerjiyi finanse etmek için uluslararası kamu finansman kurumlarına güçlü bir yetki vermesi gerektiğini kaydediyor.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE EMİSYON AZALTIMI MALİYETİ DÜŞÜK

Birçok yükselen ve gelişmekte olan ekonomide, temiz enerji yatırımları sekteye uğrarken emisyonlar artıyor. Oysa gelişmekte olan ülkelerde bir ton CO2 emisyonundan kaçınmak, gelişmiş ekonomilere göre yarı yarıya daha az maliyetli. Asya, Afrika ve Latin Amerika başta olmak üzere bu ülkelerde daha güçlü aksiyon alınmaması halinde, gelecek 20 yılda 5 milyar ton emisyon artışı yaşanabileceği öngörülüyor.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü