1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. GAZTEK’te üye sayısı 18’den 19’a çıktı

GAZTEK’te üye sayısı 18’den 19’a çıktı

GAZTEK Tebliğindeki güncellemeyle Komite üyesi sayısı 18’den 19’a çıkarıldı. Üyelerin görev süresi de 2 yıldan 3 yıla çıktı. 

GAZTEK’te üye sayısı 18’den 19’a çıktı

Enerji Günlüğü - GAZTEK Tebliğindeki güncellemeyle Komite üyesi sayısı 18’den 19’a çıkarıldı. Üyelerin görev süresi de 2 yıldan 3 yıla çıktı. 

Gaz Yakan Cihazlar Sanayi Teknik Komitesinin Oluşumu ve Görevleri Hakkında Tebliğ (SGM-2022/8), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni Tebliğ, 19 Nisan 2009 tarihli Gaz Yakan Cihazlar Teknik Komitesinin Oluşumu ve Görevlerine Dair Tebliğ’i (Tebliğ No: SGM/2009/9) de yürürlükten kaldırdı. 

Yeni Tebliğe göre Gaz Yakan Cihazlar Sanayi Teknik Komitesi (GAZTEK), bundan böyle 18 değil 19 üyeden oluşacak. Üyelerin görev süresi de 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Sanayi Genel Müdürlüğünü temsilen görevlendirilecek üye sayısı ise bundan böyle bire düşürüldü. Genel Müdürlük daha önce Komiteye 2 temsilci gönderiyordu. 

Teknik Komiteye enerji sektöründen 2 kuruluş birer temsilci gönderecek. Bu kuruluşlar şunlar olacak: 

  • Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği
  • Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği

Yeni düzenlemeye göre GAZTEK’in görevleri ise şöyle sıralandı:

  • Kalkınma planları, program hedefleri ve stratejik planlarla ilgili yapılacak çalışmalarda görüş ve önerilerini sunarak katkı sağlamak.
  • İlgili mevzuatta yapılacak çalışmalarda görüş ve önerilerini sunarak katkı sağlamak.
  • Gaz yakan cihazlar sanayi politikasının döngüsel ekonominin gereklerine uyumlu olarak dengeli ve süratli bir şekilde gelişmesini sağlamak, yenilikçi çalışmaları teşvik etmek ve sanayiye yönelik vizyon oluşturmak, gerekli desteklerin sağlanması için ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak.
  • Olağanüstü ve acil durumlarda sektörde yaşanan sorunları analiz ederek çözüm önerileri oluşturmak, ilgili kurum ve kuruluşlara önerilerini iletmek.
  • Avrupa Birliği teknik mevzuatı, ulusal mevzuat ve standardizasyon konularında Bakanlık tarafından yürütülen uyumlaştırma, uygulama, etki analizi, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde gerekli iş birliğini sağlamak.
  • İlgili mevzuatın uygulanması hususunda sektörün karşılaştığı sorunları ve açıklığa kavuşturulması gereken konuları tespit etmek, tespit edilen bu hususlar doğrultusunda çözüm önerileri geliştirmek.
  • Gaz yakan cihazlar sektörüne ilişkin; üretim, ithalat, ihracat bilgileri ile birlikte mevcut durumu tespit ve analiz etmek, değerlendirmelerde bulunmak.
  • Gaz yakan cihazlar sanayi ve alt sektörleri hakkında alt çalışma grupları vasıtasıyla gerekli teknik çalışmaları yapmak ve bunları raporlamak.
  • Sektöre ilişkin gelişmeleri izlemek, düzenlenen ulusal ya da uluslararası toplantıları takip etmek.