1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Galata’da nükleere karşı insan zinciri

Galata’da nükleere karşı insan zinciri

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki kazanın 2. yıldönümünde Galata Köprüsü’nde nükleere karşı...

Galata’da nükleere karşı insan zinciri

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki kazanın 2. yıldönümünde Galata Köprüsü’nde nükleere karşı insan zinciri oluşturdu. Karaköy’de toplanan ve “Nükleer? Hayır Teşekkürler” yazılı önlükler giyen nükleer karşıtları  “Akkuyu Fukuşima Olmasın”, “Sinop Çernobil Olmasın”, “Nükleere Hayır, Yaşasın Hayat” sloganları ile Türkiye’de nükleer santral yapmak isteyen sekiz ülkenin dilinde “Nükleere Hayır” yazılı pankartı arkasında zincir oluşturdu.

Nükleer Karşıtı Platform İstanbul adına Fiden Üredi ve Özgür Gürbüz basın açıklamasını okudu. Üredi ve Gürbüz 11 Mart 2011’de yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali kazasının etkileri ile Türkiye’de nükleer santral yapılmasının yaratacağı tehlikeleri açıklayarak nükleer santral istemediklerini vurguladı. Özgür Gürbüz, Fukuşima Nükleer Santrali’nde, dünyanın en büyük ikinci nükleer santral kazasının yaşandığını ve 160 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti. Gürbüz, kazanın maliyetinin ilk 10 yıl için 250 milyar doları bulacağını belirterek, “Felaketin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, toprakta ve suda yüksek seviyede radyasyona rastlandığını dile getiren Gürbüz, “Bölgedeki kelebeklerde görülen mutasyon, ileriki dönemlerde yaşanacak sağlık sorunlarının en büyük göstergesi. Hükümetin nükleer tehlikeyi ciddiye almadığı ortada. Nükleer Karşıtı Platform olarak kendilerini bir kez daha uyarıyoruz. Nükleer macerasından vazgeçilsin” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasında Mersin ve Sinop’ta nükleer santral yapılması halinde olası sızıntının tüm ülkeyi etkileyeceği de belirtildi, yüz binlerce yıl radyoaktif kalan nükleer atıklar sorununa dikkat çekildi: “Mersin’de yapılacak santralden çıkacak atıkların Rusya’ya gönderileceğine dair açıklamalar doğruysa İstanbul Boğazı’nda geçecek tehlikeli maddelere bir de bu atıklar eklenecek. Olası bir kazadan sonra ne Galata Köprüsü’nde ne Marmara’da balık tutup denize girmek mümkün olmayacak” denildi.