1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fransa elektrikte sınırları aşacak

Fransa elektrikte sınırları aşacak

Enerji Günlüğü - Fransa, elektrik iletim sisteminde dengeleme amacıyla başlattığı ve diğer AB ülkeleriyle enterkonnekte bağlantıyı öngören yeni kapasite...

Fransa elektrikte sınırları aşacak

Enerji Günlüğü - Fransa, elektrik iletim sisteminde dengeleme amacıyla başlattığı ve diğer AB ülkeleriyle enterkonnekte bağlantıyı öngören yeni kapasite mekanizması için istişare başlattı. 

Fransız elektrik iletim sistemi operatörü (TSO) RTE, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren elektrik iletiminde komşularıyla enterkonnekte bağlantıları başlatacak olan yeni kapasite mekanizması kuralları konusunda bir istişare başlattı. Yeni mekanizma yabancı enerji santrallerinin projeye katılımını da sağlayacak. İstişare için son tarih 30 Kasım 2018 olarak belirtildi. 

RTE, konsültasyon altındaki belgenin, Avrupa Komisyonu'nun Fransız kapasite piyasasının onayında belirtilen tüm hükümleri içerdiğini ve bu nedenle mekanizmanın ENTSO-E Avrupa Kıtası Senkron Bölgesi Şebekesi kurallarıyla uyumlu olduğunu belirtti.

Fransa, 2016 yılında artan kış pik elektrik tüketimi ile başa çıkmak için bir kapasite piyasası başlatmıştı. Sistem, elektrik üreticilerinin tüm üretim ünitelerinin güçlü talep dönemlerinde üretimde olacaklarını belgelemelerini gerektiriyor. Kapasite piyasası kuralları, komşu ülkelerdeki enerji santrallerinin 2019 itibariyle, ara bağlantılarla katılımını öngörüyor. Bu ise Avrupa'da hem ara bağlantıları hem de sınır ötesi üretim kapasitesini kapsayan, açıkça sınır ötesi katılımın uygulanmasının ilk örneği olacak.

AB’NİN ELEKTRİK İLETİM HEDEFİ

Avrupa Komisyonu, üye ülkelerde üretilen elektriğin 2020’ye kadar yüzde 10’unun, 2030’a kadar ise yüzde 15’inin komşularına taşınabilmesini hedefliyor. Elektrik sistemlerinin enterkoneksiyonunun ve senkron paralel çalışmasının sağladığı teknik ve ekonomik yararlar, elektrik enerjisine artan talep, bu enerjinin stratejik karakteri, kaliteli ve güvenilir arz gerekliliği, bütün dünyada enterkonnekte şebekelerin sürekli gelişmesi ve büyümesine yol açıyor.