Enerji Günlüğü - Uluslararası Büyük Güç Sistemleri Konseyi CIGRE’ye bağlı Güneydoğu Avrupa Komitesi’nin 4. Konferansı İstanbul’da yapıldı. Konferans için İstanbul’da bulunan CIGRE’nin Fransız Genel Sekreteri Philippe Adam, Enerji Günlüğü’ne Konseyin işleyişiyle ilgili şu bilgileri aktardı:
“Yaklaşık 100 yıl önce kurulan CIGRE’nin amacı, enerji alanında uzman üyelerinin küresel ölçekte bilgi paylaşımına imkan vermek ve aynı zamanda küresel bir standart oluşturabilmek için işbirliği yapmalarını sağlamak. Özellikle enerji dönüşümünün yaşandığı günümüzde ana enerji türü olarak elektriğin öne çıkması, CIGRE’nin önemini daha da artırdı.”
ELEKTRİK ENERJİNİN ANA VEKTÖRÜ
“Fosil yakıtların terk edilmeye başlanmasıyla elektrik enerjinin ana vektörü haline geliyor” diyen CIGRE Genel Sekreteri Philippe Adam şöyle devam etti:
“Gelecekte daha fazla elektriğe ihtiyaç olacak, özellikle yeşil elektriğe ihtiyaç artacak. 2050 Sıfır Karbon (Net Zero 2050) hedeflerini yakalamak için bu alanda uzmanların bilgilerini, icatlarını ve tecrübelerini paylaşmaları çok önemli. Bu sayede hedeflere daha kısa zamanda ulaşıp, gezegenimizdeki yaşamı daha sürdürülebilir hale getirebiliriz. Bu yüzden CIGRE’de uzmanların sadece küresel ölçekte değil, İstanbul’daki konferansta olduğu gibi bölgesel ölçekte de bir araya gelmeleri önem taşıyor.”
MARAŞ DEPREMİ TECRÜBESİ ÇOK ÖNEMLİ
CIGRE’nin 4 bölgesinden biri olan GüneyDoğu Avrupa Bölgesel Konferansı’nın (SEERC) uzmanların daha spesifik konularda bilgi paylaşmalarını sağladığını anlatan Philippe Adam “Örneğin Kahramanmaraş Depremi sonrasında bölgeye nasıl elektrik sağlandığıyla ilgili panel (SEERC 4. Kongresi’ndeki oturum) çok önemliydi. Her an, her ülkede meydana gelebilecek bir afet durumunda kurumların nasıl organize olduğu, nasıl harekete geçtikleriyle ilgili paylaşımları çok değerliydi. Türkiye gibi büyük bir ülkede afet sonrasında bölgeye tekrar elektrik verebilmek için operatörlerin çalışanlarıyla nasıl irtibata geçtiklerini, birbirleriyle nasıl haberleştiklerini dinlemek çok ilginçti.”
CIGRE ve SEERC’in önemini, düzenlenen etkinliklerin içeriğinin de ortaya koyduğunu ifade eden Philippe Adam
“İşte CIGRE’nin güzelliklerinden biri de bu. Kuzey Avrupa’daki ülkeler toplanıp yeşil enerji, depolama teknolojileri veya kendilerini ilgilendiren konuları tartışırken, diğer bölgesel konferanslarda da bölge ülkeleri kendi sorunlarını masaya yatırabiliyor” diye konuştu.
CIGRE’nin her iki yılda bir Paris’te 5-6 gün süren küresel bir konferans düzenlediğini anlatan Genel Sekreter Philippe Adam “Bu konferansta da dünyanın her yerinden gelen uzmanlar bilgi ve tecrübelerini paylaşma imkanı buluyor. Önümüzdeki global konferansta da şüphesiz ki gündem yine enerji dönüşümü olacak. Fosil yakıtların terkedilmesi, karbonsuzlaşma hedefleri ve depolama teknolojileri gündemin en üst sıralarında olacak” bilgilerini paylaştı.
Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü