1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Eyüboğlu: Mars’a gidebilen, kömürü de temizler

Eyüboğlu: Mars’a gidebilen, kömürü de temizler

Enerji Günlüğü - Koç Holding Enerji Grup Başkanı Yağız Eyüboğlu “Elon Musk’ın 10 yıl sonra Mars’a gidecek teknolojiyi geliştireceğine inanıyoruz...

Eyüboğlu: Mars’a gidebilen, kömürü de temizler

Enerji Günlüğü - Koç Holding Enerji Grup Başkanı Yağız Eyüboğlu “Elon Musk’ın 10 yıl sonra Mars’a gidecek teknolojiyi geliştireceğine inanıyoruz da kömürün zararını temizleyecek teknolojiyi bulabileceğimize neden ikna olmuyoruz? Mars’a gitmek daha mı inandırıcı?” dedi. 

Koç Holding Enerji Grup Başkanı Yağız Eyüboğlu, 2. Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı’ndaki Kömür Madenciliğinin İtibarı ve Algısı başlıklı oturumda sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Koç Grubu bünyesindeki Demir Eksport’un bu alanda Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biri olduğunu belirterek “Demir Eksport 60 yıldır çalışıyor ve başarılı bir şirkettir. Sivas Kangal’da yıllık 7.5 milyon ton kömür çıkarıyor. Soma Eynez’de de kapalı ocak şeklinde yıllık 3 milyon ton civarında üretim yapıyoruz” dedi. 

Kömür ile ilginin oluşmasında, bu sektörün basında grizu, patlama, göçük gibi haberlerle yer almasının etkisi olduğunu ifade eden Yağız Eyüboğlu şunları söyledi: 

“Badece bizim basında değil, bütün uluslararası basında da bu şekildedir. Geçmişte elektronik ve LPG şirketleri genel müdürlüğü de yaptım. Algı oluşması diğer alanlarda da çok farklı değil. Alkollü sürücü elektrik direğine çarpıyor, basında çıkan haber, LPG patladı. Kömürde de aynı durum söz konusu. Kamuoyu, çıkan haberlerdeki iş güvenliği önlemi alınıp alınmaması konusundan çok kaza kısmını algılıyor. Basın da işin en çok ilgi çeken bu yönününü öne çıkıyor. Bu basının kabahati değil. Diğer alanları daha fazla vurgulamalıyız.” 

Madencilik sektörüne yönelik kamuoyu algısını düzeltmek için ne yapılması gerektiğine dair görüşlerini de dile getiren Eyüboğlu sözlerinin bu kısmına, “Mış gibi yapmayacağız. İnandığımız şeyleri yapacağız” ifadeleriyle başladı. “Önce kendi evimizin önünü temizlemeliyiz” diyen Yağız Eyüboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yeni üretim teknolojileriyle teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak çevreye verdiğimiz hasarı en aza indireceğiz. En üst düzeyde güvenlik önlemleri alacağız. Çalışanların hayat koşullarını azami düzeyde yukarı çekeceğiz. Mevzuatta yazan asgari standartlarla yetinmeyeceğiz, çalışan sağlığına ve güvenliğine ilişkin tedbirleri de mevzuatın da ötesinde sağlamak, kendi evimizi temiz tutmaktır.” 

SOMA’DA 500 MİLYON DOLAR YATIRIM

Koç Grubu’nun Soma’daki maden işletmesinden örnek veren Yağız Eyüboğlu, “500 milyon dolar civarında yatırım yaptık. 1000’den fazla kişi çalışıyor. LTCC denilen, arkadan göçertmeli uzun ayak kömür üretim yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemle sadece performansı azamiye çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda iş güvenliği standardı açısından da en iyi şekilde üretim yapıyoruz. Rakamsal olarak baktığınızda aynı çalışan sayısıyla üç kat fazla üretim yapıyorsunuz” diye konuştu. 

Soma’daki madenin güvenlik açısından da örnek bir tesis olduğunu kaydeden Yağız Eyüboğlu şöyle devam etti: 

“O bölgelerdeki madenlerde göçük arkasında kendiliğinden yanma sorunu vardır. Madenimizde bu tür bir sorunun yaşamasını önlemek üzere çözüm de geliştirilmiş durumda. Herhangi bir çalışan 10 dakikadan fazla aynı noktada hareketsiz durumdaysa sistem uyarı veriyor. Bütün bunları yaparsınız kaza olmaz mı, yine olabilir. Ama bize düşen görev önlem almak. Hem aklınız hem vicdanınız rahat şekilde çalışmak için tüm önlemleri almalısınız.”

Yağız Eyüboğlu, kömürle ilgili algının düzeltilmesi için bu ürünün üretiminin yanı sıra kullanımının da önem taşıdığını vurguladı. Eyüboğlu şunları söyledi: 

“İş sadece kömür üretiminde değil, kullanımında da önemli bir noktaya gidiyor. 10-20 yıl öncesini düşünelim. 3. dünya savaşının nerede çıkacağını düşünüyor, su savaşları yaşanacağını söylüyorduk. Ama ne oldu? Gelişen teknoloji o kadar yaygın hale eldi ki deniz suyundan içme suyu üretme maliyetleri o kadar düştü ki su savaş sebebi olmaktan çıktı. Elon Musk’ın 10 yıl sonra Mars’a gidecek teknolojiyi geliştirip üretebileceğine inanıyoruz da kömürün yaydığı salımı temizleyecek teknolojiyi bulabileceğimize neden ikna olmuyoruz? Mars’a gitmek daha mı inandırıcı? Teknoloji de gelişiyor, bizler de temiz teknolojilere inanmak ve çalışmak suretiyle kömürün kullanımı aşamasında da daha çevreci çözümler üzerinde çalışmak durumundayız.” 

Kömür ile ilgili kötü algının düzeltilmesi için kamuya da büyük görev düştüğünü anlatan Yağız Eyüboğlu, “Kömür bizim için önemliyse, teşvik gerekçesinin en ucuz üretim, en hızlı üretim sistemi olmaması lazım. Kaynak kullanımı, tecrübe, madenci mi, yoksa yan iş olarak mı yapıyor? Teşvik için bir sürü unsuru bir araya getirmek ve bütününü değerlendirmek lazım. Kömür üretimini en ucuza ve en güvenilir şekilde yapmanın da teşvik mekanizmasında ağırlığının hissedilmesi lazım. Doğru noktadayız, en önemli kısmını konuştuğumuzu düşünüyorum” diye konuştu. 

Mehmet KARA / Şişli - İSTANBUL