1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EYODER: Türkiye’nin tek milli problemi enerji verimliliği

EYODER: Türkiye’nin tek milli problemi enerji verimliliği

Türkiye’nin tek milli probleminin enerji verimliliği olduğunu söyleyen EYODER Başkanı Onur Ünlü’ye göre, tedbir alınırsa 45 milyar dolarlık katma değer sağlamak mümkün.

EYODER: Türkiye’nin tek milli problemi enerji verimliliği

Enerji Günlüğü - EYODER Başkanı Onur Ünlü, Türkiye’nin enerji verimliliği konusundaki durumunu ve artırma önerilerini Enerji Günlüğü’ne anlattı.

Türkiye’nin tek milli probleminin enerji verimliliği olduğunu belirten Enerji Yönetimi ve Verimliliği Derneği (EYODER) Başkanı Onur Ünlü, “Yeni yayınlanan orta vadeli plana da baktığımız zaman orta vadeli planda enerji kaynaklı cari açığın 103,5 milyar dolar olarak öngörüldüğü, toplam cari açığın 105 milyar dolar olduğunu gözetirsen, cari açık enerji kaynaklı gibi diyebiliriz. Dolayısıyla ülkenin en büyük probleminin enerji olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

“40-45 MİLYAR DOLAR KATMA DEĞER SAĞLAMAK MÜMKÜN”

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 75’ini ithal ettiğimize ve bunun tutarının 140 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Onur Ünlü, sanayide enerji verimliliği çalışmalarıyla yaklaşık yüzde 32, binalar ayağında ise yaklaşık yüzde 51-52 tasarruf sağlanabileceğini aktardı. Ünlü, sadece enerjiyi doğru yöneterek ve enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan tedarik ederek ülkeye yaklaşık 40-45 milyar dolar arası bir katma değer sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.

“2-2,5 SENEDE GERİ DÖNÜŞ ALINABİLİR”

Sanayicilerin enerjide verimliliği yatırımlarının geri ödeme süresinin ortalama 2-2,5 sene olduğunu vurgulayan Ünlü, “Bunun için sanayinin dönüşmesi gerekiyor. Sanayinin tekrardan yapılandırılması, katma değerli ürünlere geçilmesi, daha az enerji tüketip daha çok katma değer sağlayan ürünlere geçilmesi gerekiyor” dedi.

ENERJİ VERİMLİLİK ARTIŞI İÇİN NE YAPMALI?

Enerji verimliliğini sağlamak için iki konu başlığı olduğunu; bunlardan ilkinin "Kazan dairesi olan emisyon işletmelerindeki atık ısı imkanları neler?” sorusu olduğunu, ikincisinin ise endüstriyel soğutma sistemleri olarak belirlendiğini dile getiren Ünlü, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Soğutmalardaki sırf çalışma sıcaklıklarını değiştirerek yatırım yapmadan tasarruf sağlayabilirler. Sadece kendilerini sorgulasınlar. Örnek veriyorum: 4 derecedeki bir soğuk hava deposu için -5 derecede amonyak sistemi çalıştırmak yerine, sıfır derecede de çalıştırabilirler”.

İlgili Haberler