Enerji Günlüğü - Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), otogaz ve dökme gaz arasındaki ÖTV farkının, yukarı yönlü eşitlenmesi gerektiğini savundu.
EPGİS’ten yapılan açıklamada dökme gaz ile otogaz arasındaki özel tüketim vergisi farkının LPG sektöründe ciddi sıkıntılara yol açtığına değinildi. Söz konusu vergi farkının, kimi kötü niyetli oyuncuların düşük vergili dökme gazı yüksek vergili otogaz formunda satmasıyla rekabeti bozucu etkiye yol açtığı ifade edildi. Açıklamada söz konusu yasadışı yöntemi kullananların yaptığı maliyet altı satışların, yasalara uygun hareket eden LPG istasyonlarını zor durumda bıraktığı, devleti de milyarlarca liralık vergi kaybına uğrattığı vurgulandı.
EPGİS’in kuruluşundan itibaren bu tür olumsuzlukların ortadan kaldırılmasına yönelik mücadele yöntemlerini ve yasal düzenleme önerilerini sektör ve ülke gündemine getirdiği ifade edildi. Konunun kamuoyunda geniş bir şekilde yansıma bulmasının ardından ilgili bakanlığın EPGİS’le temasa geçtiği, dökme gaz ve otogaz arasındaki ÖTV farklılığının giderilmesi konusunda ortak çalışma kararı alındığı hatırlatıldı.
LPG’de dökme gaza da otogaz ÖTV’si
EPGİS’in açıklamasında, devletin vergi tahsilatı konusundaki hassasiyeti de dikkate alınarak sorunun çözümünün dökme gaz ile otogaz arasındaki ÖTV farkının, dökme gazın ÖTV’sinin de otogaz ÖTV’si seviyesine yükseltilmesiyle çözülmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada “Bu yöntem tüp fiyatlarında bir miktar artışa yol açacak olsa da tek geçerli yol budur ve bu konudaki görüşümüz ilgili bakanlıkça da muteber bulunmuştur” denildi.
Otogaz ve dökme gaz ÖTV farkının yol açtığı sorunlar çözülmediği sürece sektörün kan kaybetmeye devam edeceğine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Lakin son günlerde bize ulaşan duyumlara göre diğer sektör temsilcilerince yapılan bazı toplantılarda, bizim görüşümüze ek olarak, ÖTV’nin 1.778 TL/Ton’da eşitlenip KDV’nin tüpte yüzde 1’e indirgenmesi önerilmeye başlandı. Bu önerilerin yapılacak yeni görüşmelerde de önerileceği anlaşılıyor. Ancak bilinmelidir ki, KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi teklifi hayata geçirilirse, mevcut ÖTV oranı nedeniyle 670 TL/Ton olan (KDV dahil) otogaz-dökme gaz arasındaki fark, ancak 519 TL/Ton (KDV dahil) civarlarına geriletilmiş olacaktır. Diğer bir deyişle, litrede, 37,5 kuruş olan fark sadece 29 kuruşa inmiş ve dağ fare doğurmuş olacaktır.”
Söz konusu önerinin hayata geçirilmesi halinde dökme gaz ve otogaz arasında yine ciddi bir farkın uygulanmaya devam edileceğinin altı çizilirken “Böylece bu işi (dökme gaz diye alıp, otogaz olarak satmak) yapanların yine aynı yöntemi kullanmaya devam etmeleri için bir sebep yaratılmış olacak, söz konusu kişi ve kuruluşlar sadece bir miktar daha az haksız kazanç elde etmiş olacaklardır. Yasal olarak işini yapanlar ise yine aynı girdap içinde kalmaya devam edecektir. O yüzden işi sulandırmanın ya da top çevirmenin bir mantığı yoktur. Bu konuda benimsenmesi gereken tek kurtuluş yolu vardır o da LPG’nin bu iki formu arasındaki ÖTV farkının, yukarı yönlü eşitlenmesidir. Bunun dışında yapılacak girişimler ya da söylemler konuyu çözmekten uzak kalacağı gibi olası bir kabul de, bu mevzuata aykırı yöntemleri kullananların kazançları bir miktar azalmakla birlikte aynı işi yapmaya devam etmeleri sağlanmış olacaktır. Yani olan yine sektörde, vergisiz alıp vergili satanlar yüzünden LPG satamayan dürüst istasyonculara olacaktır.”