Bugünlerde peşi sıra Nobel ödülleri açıklanıyor. Bizim memlekette bu ödüller arasında en çok edebiyat ödülü merak edilir. En çok dediysem de edebiyata meraklı sınırlı bir kitle tarafından.
Fizik ve kimya gibi alanlarda bu ödülleri kimlerin, neden aldığı çok konu edilmez. İnternet sitelerinde ve gazetelerde ufak bir haber olur, o kadar...
Halbuki bu ödüller bilimsel araştırma ve insanlık tarihinin güncel meseleleri üzerine önemli trendlerin habercisidir. Dikkatli okuyunca geleceğin eğilimlerine ilişkin önemli trendler bulunabilir.
Nobel fizik ödülünün de bu açıdan üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum. Malumunuzdur, Nobel Komitesi ödülü 3 Japon bilim insanına verdi: IIsamu Akasaki (Meijo Üniversitesi, Japonya), Hiroshi Amano (Nagoya Üniversitesi, Japonya) ve Shuji Nakamura (California Üniversitesi, ABD) Gerekçe verimli mavi LED (ışık yayan diyot) keşfiyle parlak ve enerji tasarrufu sağlayan beyaz ışık kaynaklarına olanak sağlanması. Kısacası enerji verimliliği...
Komite açıklamasında kullanılan elektriğin yüzde 20`sinin aydınlatmaya gittiğini, bu teknolojiyle bu rakamın yüzde 4`lere inebileceğini belirtti.
Bu vurgu önemli. Çünkü komite daha önce doğrudan enerji verimliliği sağlayan bir projeyi ödüle layık görmemişti. Elbette ki tarihteki birçok projenin enerji verimliliğine etkileri söz konusu. Fakat komite bu seneki ödül açıklamasında bu konuya özel bir vurgu yaptı.
Nobel fizik ödülünün daha uygun maliyetli aydınlatmaya gitmesi beklendiği gibi tartışmaları da beraberinde getirdi. The Breakthrough isimli enerji konuları ile de ilgilenen enstitünün analistleri Michael Shellenberger ve Ted Nordhaus New York Times`a yazdıkları makalede bu tip enerji verimli projelerin enerji kullanımını artırdığını dolayısıyla bir "geri dönüş" sorunu oluşturduğunu da yazdılar. İkiliye göre verimliliğe kıyasla asıl önemli konu temiz ve sürdürülebilir kaynaklar kullanmak.
Öyle ya da böyle gelecekte enerji verimliliğini, temiz enerjiyi daha çok konuşacağız.
Ya da şöyle diyelim bu konuları konuşanlar daha kazançlı çıkacak.
Ya da şöyle diyelim bu konuları konuşanlar daha kazançlı çıkacak.