Enerji Günlüğü - Enerji üretiminden kaynaklanan ısının tekrar kullanılmasını sağlayan ve böylece yüzde 30 oranında yakıt tasarrufu sağlayan bir teknoloji geliştirildi.
Japon ve Rus bilim insanları, % 30'a kadar yakıt tasarruf etmeye ve atmosfere zararlı atıkların atılmasını azaltmaya olanak sağlayacak yeni bir teknoloji geliştirdiler.
Teknolojinin temelinde, enerji üretiminden kaynaklanan ısının tekrar kullanılması amacıyla fırına tekrar dönmesi yatıyor.
Isı ve kütlenin iadesine dayanan yeni yanma teknolojisini, Rus-Japon fizikçileri bilim dilinde enerji rekuperasyonu olarak adlandırdı. Rekuperasyon, materyallerin bir kısmının aynı teknoloji sürecinde kullanılması amacıyla dolaşımını öngörüyor. Sözü edilen süreçler yeni değil ve kimya sanayinde gazların temizlenmesi ve kurutulmasında, eriyiklerin aydınlatılmasında, buhar karışımlarının ayrılmasında kullanılıyor.
Rus-Japon bilim insanları rekuperasyonun daha geniş bir etki alanında yani enerjide kullanımını pratikte uyguladılar. Vladivostok’ta bulunan Uzak Doğu Federal Üniversitesi'nden bilim insanları, Japonya’daki Tohoku Üniversitesinden Prof.Kaoru Maruta yönetiminde kapalı döngü teknolojisini testten geçirdiler. Yeni teknoloji % 30 kadar yakıt tasarruf ediyor ve yakıcı cihazların ölçülerini azaltıyor.Gelişme, çevre dostu enerji tasarruflu evlerde de kullanılabilir.
Yeni enerji teknolojisinin başka bir önemli artısı da var. Teknoloji, atmosfere zararlı atıkların atılmasını azaltabilecek.
Rekuperasyon ve alevsiz yanma için cihazlar metalurjide, tuğla üretiminde, ayrıca dökümhane işlerinde kullanılabilecek. Isı ve kütlenin iadesine dayanan ide her çeşit yakıt türlerini kapsamı altına alabilecek.
Japonya ağır sanayii ile Uzay ajansının temsilcileri, bu arada Rusya enerji şirketlerinin temsilcileri bu gelişime ilgi gösteriyor.
Dünyadaki enerjilerin çoğu yanma sonucunda üretildiğinden, yakıtı tasarruf etmeye olanak sağlayan her çeşit gelişme son derecede önemli.