1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Enerji kooperatiflerine finansal destek artacak

Enerji kooperatiflerine finansal destek artacak

Enerji Günlüğü (SolarTR2016) - Lisanssız üretim yapan enerji kooperatifleri, finansmana daha kolay erişecek ve bu kooperatiflere ölçek avantajı sağlanacak.Solar...

Enerji kooperatiflerine finansal destek artacak

Enerji Günlüğü (SolarTR2016) - Lisanssız üretim yapan enerji kooperatifleri, finansmana daha kolay erişecek ve bu kooperatiflere ölçek avantajı sağlanacak.

Solar TR2016’nın üçüncü gününde düzenlenen Enerji Kooperatifleri Üzerine Eğitim Atölyesi, Avrupa Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Federasyonu Rescoop tarafından çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace işbirliği ile düzenlendi. Oturumda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nde Gümrük Ticaret Uzmanı olarak görev yapan Gözde Ayanoğlu konuştu. 

Ayanoğlu, enerji kooperatifleri konusunda hem kooperatifler hem de kamu tarafında son 3 yılda önemli aşamalar kaydedildiğini anlattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı ile artık lisanssız üretim yapan kooperatiflerin de finansmana daha kolay erişeceğini ve ölçek avantajı sağlanacağını belirtti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun da vatandaşın kendi enerjisini üretmesini desteklediğini belirten Ayanoğlu, tüketim birleştirme söz konusu olduğunda 7-100 ortak için 1 MW, 100-500 ortak için 2 MW, 500-1000 ortak için 3 MW, 1000’i aşkın ortak için ise 5 MW üretim imkanı getirildiğini ifade etti.

Bugün Türkiye’de çoğu solar olmak üzere toplam 13 yenilenebilir enerji kooperatifinin kuruluş aşamasını tamamlamak üzere olduğunu söyleyen Ayanoğlu, “Yenilenebilir enerji kooperatiflerinin önü açılıyor. Ama biz kooperatiflere düşük kapasiyle başlamalarını, yavaş yavaş elektrik piyasasında yer edinip, ortak sayısını zamanla artırmalarını tavsiye diyoruz” dedi.

KOOPERATİFLERİN FİNANSMANA DAHİL EDİLMESİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Konuşmada söz alan Türkiye Kalkınma Bankası Kıdemli Uzmanı Selma Demirci ise yenilenebilir enerjiyi finanse ettiklerini ancak hala kooperatiflerin finansmana dahil edilmesi konusunda da çalışmaların sürdüğüne değindi. Demirci şöyle devam etti: 

“Biz daha çok 1 milyon TL üzerindeki yenilenebilir enerji yatırımlarına proje finansmanı yapıyoruz. Bunu da teminat karşılığı kredilendirme şeklinde yapıyoruz. Ama uzun vadeli ve düşük faizli kredi veriyoruz. Biz girdiğimiz projelerde, hukuken olmasa da gönülden ortak oluyoruz. Yenilenebilir enerji de bizim için böyle bir konu. Örneğin, fosil yakıtlara kredi kullandırmıyoruz. Çünkü cari açığın doğalgaz ve petrol ürünleri ithalatımızdan kaynaklandığını düşünüyor ve yenilenebilir enerjinin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Cazibe Merkezleri Programı’na başlıyoruz. 23 ilde devlet eliyle cazibe merkezi oluşturulması için projelere sıfır faizle kredi ve hibe sağlayacağız. Burada yenilenebilir enerji projeleri de olacaktır. 23 ilin listesi önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu onayından çıktıktan sonra çalışmalar başlayacağız.” 

Özgür GÖZLER - Enerji Günlüğü