1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji fiyatlarındaki artış gıda üretimini vuruyor

Enerji fiyatlarındaki artış gıda üretimini vuruyor

Norveçli gübre üreticisi Yara’nın CEO’su Holsether, enerji fiyatlarındaki küresel artışın, gıda üretimini de vuracağını söyledi.  

Enerji fiyatlarındaki artış gıda üretimini vuruyor

Enerji Günlüğü - Norveçli gübre üreticisi Yara’nın CEO’su Holsether, enerji fiyatlarındaki küresel artışın, gıda üretimini de vuracağını söyledi.  

Oslo merkezli Norveçli gübre üreticisi Yara şirketinin CEO’su Svein Tore Holsether, amonyak üretim maliyetinin bir yılda 10 katına çıktığını söyledi ve enerji maliyetlerine dayalı bir gıda krizinin yaklaştığını kaydetti. 

"AMONYAK MALİYETİ BİR YILDA 110 DOLARDAN 1000 DOLARA ÇIKTI"

En büyük hissedarı Norveç devleti olan Yara şirketi, dünyanın önemli gübre üreticileri arasında yer alıyor. Şirket yöneticisi Svein Tore Holsether, COP26 İklim Konferansı’nda Fortune muhabirine verdiği röportajda, bir sonraki hasatta herkesin gıda krizini göreceğini öne sürdü ve şöyle konuştu, “Geçen yaz bir ton amonyak üretmenin maliyeti 110 dolardı. Şimdiyse 1000 dolar! Bu inanılmaz bir artış. Korkarım bir gıda krizi yaşayacağız. Enerjideki sıkıntı, gübre üretimini çok pahalı hale getirdi”.

"ENERJİ FİYATLARI TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE"

Holsether sözlerini şöyle sürdürdü, “Avrupa'da, doğalgaz fiyatları Eylül ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Sadece Haziran'dan Ekim'e kadar üç kattan fazla artış oldu. Biz, mahsul verimini artıran sentetik gübrenin önemli bir bileşeni olan amonyak üretiminde hidroelektrik veya doğalgaz kullanıyoruz. Birçok küçük çiftçi maliyetleri karşılayamayacak. Bu da rekolte düşüşlerine neden olacak. Gıdaya erişim konusunda Covid-19 salgını ve kuraklığın etkilerine; enerji fiyatlarındaki artışa dayalı gübre maliyetleri de eklendi”. 

“GIDA KRİZİ ÇİP KRİZİNE BENZEMEZ”

Yara şirketi, bu gelişmeler sonrasında, zor durumdaki Norveçli çiftçilere 25 milyon dolar değerinde gübre bağışladı. Buna benzer palyatif çözümler uygulansa da dünyanın her yerinde enerji maliyetleri nedeniyle amonyak üretiminde %40'a varan oranda azalma oldu. Amonyak üretimindeki azalış, doğrudan gübre arzına yansıyor ve gübre fiyatları görülmemiş rakamlara çıkıyor. 

Birçok sektörde çip krizi gibi, maliyet artışlarına dayalı sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Holsether, “Ancak gıdadaki sorun sıkıntı yaşama meselesi değil; dünyanın birçok bölgesi için doğrudan hayatta kalma meselesidir” diye konuştu.

ELON MUSK VE JEFF BEZOS’A ÇAĞRI

BM Dünya Gıda Programı direktörü, David Beasley COP26'daki bir konuşmasında, Konferansa katılan Elon Musk ve Jeff Bezos'u, açlıkla mücadele için 6 milyar dolarlık bağış yapmaya davet etmiş; Musk programın açlık sorununu nasıl çözeceği tam olarak belirtilirse, hisse satarak bağış yapabileceğini açıklamıştı. 

İlgili Haberler