1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Emobilite trendi Vestel’de bölünme getirdi

Emobilite trendi Vestel’de bölünme getirdi

Zorlu Grubu'nın iştiraklerinden elektronik devi Vestel Elektronik’in, şarj sistemleri, depolama çözümleri ve mobilite alanındaki varlık ve yükümlülükleri, bir diğer grup şirketi Vestel Mobilite’ye devrediliyor. 

Emobilite trendi Vestel’de bölünme getirdi

Enerji Günlüğü - Zorlu Holding’in tüketici elektroniği alanında faaliyet gösteren şirketi Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde bir bölünme gerçekleşti.

Şirkete ait bir kısım malvarlığı unsurları ve yükümlülükleri, Vestel Elektronik tarafından iştirak modeliyle kısmi bölünme yoluyla Vestel Mobilite Sanayi ve Ticaret AŞ (Vestel Mobilite) tarafından devralınıyor.

Bu kapsamda Vestel Mobilite’nin 11 milyon TL’lik ödenmiş sermayesi 977.914.621,19 TL’ye yükseltiliyor. Söz konusu bölünme işlemine ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapıldı. 

Sonucunda Vestel Mobilite’nin kontrol yapısının değişmemesi, işlemin aynı ekonomik bütünlük (Zorlu Holding) içerisindeki grup şirketleri arasında gerçekleşmesi nedenleriyle, kısmi bölünme işlemi için Rekabet Kurulu’ndan izin alınması gerekmiyor. 

Bölünme gerekçesi, Vestel Elektronik yönetimi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelerle yer aldı: 

“Şirketimizce önemli yatırımlar gerçekleştirilen mobilize ve enerji depolama alanlarındaki çalışmalarımızı yüzde 100 bağlı ortaklığımız Vestel Mobilite Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Vestel Mobilite) çatısı altında toplayarak yönetsel etkinliğin arttırılması, mobilize segmentindeki büyüme stratejisinde verimliliğin arttırılması, daha odaklanmış bir yapı kurarak sinerji yaratılması…” 

SERMAYE VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞMEYECEK 

İştirak modeliyle kısmi bölümde suretiyle devretilen malvarlığı unsurları ve yükümlülükleri karşılığında Vestel Mobilite’nin ödenmiş sermayesinin 11 milyon TL’den 977 milyon 914 bin 621 TL 19 kuruşa çıkarılarak 966 milyon 914 bin 621 lira 19 kuruş arttırım ile ihraç edilecek yeni paylar Vestel Elektronik’e tahsis ediliyor. Bu nedenle, Vestel Elektronik’in herhangi bir sermaye azaltımına ve esas sözleşme tadiline gerek kalmadığı da duyuruldu. 

Bölünme suretiyle devralma sonucunda yapılacak sermaye artışı nedeniyle Şirket esas sözleşmesinin sermaye ve pay senetlerinin türü başlıklı 7. Maddesinin değiştirilmesi, Bölünme Sözleşmesi ve Bölünme Raporu, yapılacak ilk genel kurulda pay sahiplerinin onayına sunulacak. 

VESTEL'İN ŞARJ CİHAZI ÜRETİMİ  

Vestel Elektronik’in Vestel Mobilite’ye devredilen mobilite birimi, elektrikli araç şarj istasyonu teknolojileri geliştirme ve üretimi faaliyetleri yürütüyor. Vestel, çoklu şarj edebilme, uzaktan ve yakından kontrol olanağı, internet üzerinden bağlantı kurabilme gibi özelliklere sahip şarj istasyonları üretiyor. Vestel şarj istasyonları halen, Türkiye’nin yanı sıra 27 ülkede daha kullanılıyor. 

BATARYA ÇÖZÜMLERİ ÜRETİYOR

Vestel, EN 50604-1 sertifikası, IoT ve uzaktan servis yeteneklerine sahip eBike endüstrisine yönelik, farklı kapasitelerde downtube, rearcarrier ve in-frame bataryalar üretiyor. Şirket bunun yanında ev tipi ve endüstriyel ölçekte elektrik depolama için batarya sistemleri de geliştiriyor. Şebeke tipi yüksek kapasiteli konteyner enerji depolama çözümleri de Vestel’in mobilite alanındaki faaliyetleri arasında.  

VESTEL OTOMOTİV ÇÖZÜMLERİ

Vestel’in Vestel Mobilite’ye devredilen birimi, otomotiv çözümleri de geliştirip satıyor. Bunlardan biri, Vestel’in gelişmiş ekran teknolojilerinden yararlanılarak üretilen araç içi ekran çözümleri. Otomotiv sistem yönetiminde kullanılan Domain Kontrol üniteleri de Vestel mobilite biriminin çalıştığı iş alanlarından bir diğeri. Elektrikli araçlar güç aktarma organları ürün grubu da Vestel mobilite biriminin işleri arasında. Vestel mobilite biriminin faaliyet yürüttüğü bir başka alan ise  otonom (sürücüsüz) araçlara yönelik çözümler. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü