1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Elektrikte indirim yapılırken dağıtım bedeli arttırıldı

EMO: Elektrikte indirim yapılırken dağıtım bedeli arttırıldı

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası, konut kullanıcılarının elektrik faturalarında yüzde 10 indirime gidilirken, dağıtım bedelleri artırılarak...

EMO: Elektrikte indirim yapılırken dağıtım bedeli arttırıldı

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası, konut kullanıcılarının elektrik faturalarında yüzde 10 indirime gidilirken, dağıtım bedelleri artırılarak şirketlerin karını koruyacak düzenleme yapıldığını açıkladı.

EMO Yönetim Kurulu EPDK’nın yeni tarifelerine ilişkin yaptığı açıklamada, elektrikte yüzde 10 indirim kararının perde arkasında dağıtım şirketlerinin lehine bir uygulama olduğunu kaydetti. Açıklamaya göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan yeni tarifeye göre konutlar için çıplak enerji bedeli ve perakende hizmet bedelinden oluşan Perakende Enerji Bedeli Ekim 2018'e göre yüzde 19.2 düşürülürken; iletim, dağıtım, kayıp ve kaçak bedelinden oluşan dağıtım bedeli yüzde 15.7 artırıldı. Ayrıca tüm abone grupları için dağıtım bedelinin artırılmasıyla sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatmaya cüzi zam yapılırken, genel aydınlatma bedeli yüzde 5.22 artırıldı. Böylece şirketlerin karı korunurken; sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma tarifeleri cüzi de olsa zamlandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olmak üzere 29 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararıyla, vergi-fon ve kesintiler hariç olmak üzere konutlar ile şehit aileleri ve muharip malul gaziler için uygulanan elektrik tarifelerinde indirime gidildi. Buna göre konut kullanıcıları Ekim 2018'de 47.85 kuruşa aldıkları 1 kilovat saat elektrik için 43.32 kuruş ödeyecekler. Böylece 230 kilovat saatlik asgari tüketim için 4 kişilik bir ailenin aylık ödemesi gereken elektrik faturası da 137.36 liradan yüzde 10 düşüşle 123.63 liraya indi.

Ancak faturada indirim yapılan kalemlere bakıldığında perakende enerji bedelinin yüzde 19.2 indirimle 34.53 kuruştan 27.91 kuruşa çekildiği, dağıtım bedelinin ise yüzde 15.7 zamla 13.32 kuruştan 15.41 kuruşa çıkarıldığı görülmektedir. Aynı şekilde sanayi tarifesinin perakende enerji bedelinde yüzde 3.9, ticarethanelerde yüzde 4.5, tarımsal sulamada yüzde 4.2, aydınlatmada yüzde 4.7 ve genel aydınlatma tarifesi perakende enerji bedelinde yüzde 0.02 indirime gidilirken tüm gruplar için dağıtım bedeli yüzde 15.7 artırılmıştır. Böylece Ekim 2018'e göre sanayi abonelerine yüzde 0.06, ticarethanelere yüzde 0.28, tarımsal sulamaya yüzde 0.26, aydınlatmaya yüzde 0.29 ve genel aydınlatmaya da yüzde 5.22 oranında zam yapılmıştır. Buna göre sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama aboneleri bırakın konutlara uygulanan indirimden faydalanmayı, çok küçük de olsa faturaları artırılmıştır. Sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama kullanıcıları için yılbaşından itibaren elektriğe yapılan zam yüzde 71'e ulaşmıştır.

Sonuç olarak Bakanlık, vatandaşa "müjde" olarak sunduğu yüzde 10 indirim kararının perde gerisinde, şirketlerin karını artıracak bir uygulamaya daha imza atmıştır. Dağıtım bedellerine yapılan yüzde 15.7'lik zam doğrudan elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına gidecektir. Son birkaç ayda dolar kurundaki düşüş doğrultusunda kamuoyunda fiyatların indirilmesi yönünde oluşan baskıyı karşılamak ve yerel seçimler öncesinde oy toplamak için gidilen bu indirim kararıyla "bir taşla iki kuş vurmaya" çalışan Bakanlık, bizleri yine şaşırtmamıştır.

2018 yılında kur artışı, piyasa dengesi gibi gerekçelerle elektrik fiyatlarına, enerjinin temel bir insan hakkı olduğu ve enerji fiyatlarının herkesin ulaşabileceği düzeyde olması gerektiği ilkesini göz ardı edecek denli yüksek artışlar yapılmıştır. Tüm yurttaşların insanca yaşayabilmesi, kendini geliştirebilmesi için enerji gereksinimlerinin karşılanması zorunludur. Enerji piyasasında kar esaslı piyasa politikaları yerine ülkemiz kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirileceği, kamu yararını esas alan siyasi ve ticari müdahalelerden uzak bir yapıya geçilmelidir.”