1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektronik ürünlere geri toplama şartı

Elektronik ürünlere geri toplama şartı

Enerji Günlüğü - Elektronik ve elektrikli ürün satan firmalara, sattıklarının en az yarısı kadar eski ürün toplama şartı geliyor.Elektronik ve elektrikli...

Elektronik ürünlere geri toplama şartı

Enerji Günlüğü - Elektronik ve elektrikli ürün satan firmalara, sattıklarının en az yarısı kadar eski ürün toplama şartı geliyor.

Elektronik ve elektrikli ürünlerde atık ekonomisiyle kaynak yaratılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2005 yılından bu yana ambalaj, lastik ve akaryakıt sektörlerine yönelik başlattığı atıkların geri dönüşümü uygulamasına, 2013 yılından itibaren elektrikli ve elektronik ürünlerini de dahil edilecek. Haziran ayında yürürlüğe girecek olan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliği ile birlikte firmalar en az sattıkları ürün kadar piyasadaki eski ürünleri toplamak zorunda kalacaklar.


Yönetmelik sayesinde evlerde ve iş yerlerinde bulunan buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi, cep telefonu ve bilgisayar gibi eski ve kullanılmayan elektrikli ve elektronik aletler para değeri taşıyacak. Bu sayede tüketiciler eskiyen eşyalarından para karşılığı kurtulurken, firmalar da yönetmeliğin zorunlu kıldığı geri alım kotasını tamamlayarak ceza almaktan kurtulacak.

BİLGİSAYARCILARDAN ATIK TOPLAMA PLATFORMU

AB ile paralel yürütülen düzenlemeler çerçevesinde hazırlanan yönetmelik gereği,aralarında Arçelik, Vestel, Profilo, Beko ve Bosch’un da bulunduğu beyaz eşya üreticileri ile HP, Dell, Apple, Toshiba, Samsung, Sony, ve Casper gibi bilgisayar üreticisi firmaların atık toplama amacı ile üye oldukları TÜBİSAD ve BESD gibi dernekler aracılığıyla platform çalışması yaptıkları ve kurulacak platformlar aracılığıyla piyasadaki rakiplerin bir araya gelerek ortak bir ticari faaliyet içerisine girecekleri açıklandı.

ESKİ ÜRÜNLER PARA EDECEK

Yönetmelik sayesinde tüketiciler eski ürünlerini yalnızca sahip oldukları ürünün üreticisine veya bayisine değil, aynı ürünü ürüten farklı üretici firmalara da verebilecekler. Atık elektrikli ve elektronik eşyaların toplanmasında lisans sahibi her kuruluş, gerekirse kapı kapı dolaşarak eski ürünleri satın alacaklar.Böylece üretici firmaların bayileri de ürünlerini satarken, eski ürünlerini getiren tüketicilere bazı avantajlar sağlayarak, eskilerin toplatılması konusunda daha pratik yaklaşımda bulunacaklar. Dolayısıyla tüketiciler için eski eşyalar kıymetli birer ticari meta haline dönüşecek.

ELEKTRONİK VE ELEKTRİKLİ ALETLERİN YÜZDE 40'I GERİ KAZANILACAK
İlgili yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 22 Mayıs 2012’de çıkarıldı. Haziran 2013’te yürürlüğe girecek olan ve 2013 – 2018 yıllarının planlandığı yönetmeliğin 16. maddesinde, üretici firmaların, hangi oranlarda geri dönüşüm ve geri kazanım miktarlarını karşılaması gerektiği belirtiliyor. Buna göre ağırlık bazında olmak üzere 2013’te büyük ev eşyalarının yüzde 65’i (2018’de yüzde 75), küçük ev aletlerinin yüzde 40’ı (2018’de yüzde 50), bilişim ekipmanları ve telekomünikasyon ekipmanlarının yüzde 50’si (2018’de yüzde 65), elektrikli ve elektronik aletlerin yüzde 40‘ı (2018’de yüzde 50), oyuncaklar, eğlence ve spor aletlerinin yüzde 40’ının (2018’de yüzde 50) yönetmelik çerçevesinde geri dönüşümü hedefleniyor.

Hale Kayacan

Enerji verimli ürün değişim programı başlıyor... TIKLAYINIZ!