HALUK DİRESKENELİ
Değerli Okurlarım,
Türkiye'nin enerji gücüne gelelim. Bugün, biz enerji piyasası çalışanları için önemli bir detay bilgisini gündeme getireceğim. Son açıklanan kurulu elektrik üretim gücümüz 85,000 megavat (MWe).
Peak (en çok) anlık çekişimiz - Ağustos 2017 itibari ile- 49-50 bin MWe. Ulusal sistem 50 bin MWe üstünde çekişlerde zorlanıyor.
Açıklanan bu kurulu gücümüz 85.000 içinde hiç kullanılmayan, son 9-10 yıldır hiç üretim yapmayan santraller, üretimden çıkmış hidroelektrik santraller, kısa adıyla HES’ler var.
Yılda 2500 saat çalışan güneş santralleri, en fazla 3000 saat çalışan rüzgar santralleri var. Emreamade süreleri düşük ama kurulu güç içinde tam kapasite hesaba giriyorlar.
Kullanılmayan santraller envanterden düşülmüyor, peki sebep? Görevde olanlar konuşmuyorlar ama emekli olanlar şöyle yorumluyorlar. Prosedür uzun ve gereksiz imiş, siyasi irade kararı lazımmış, kararname gerekli imiş.
Hopa termik santrali son 10 yıldır çalışmıyor. Tunçbilek Termik Santrali’nin 1-2 üniteleri son 15 yıldır çalışmıyor, bundan sonra çalışabileceği de şüpheli.
Afşin-A Termik Santrali’nin iki ünitesi son 10 yıldır çalışmıyor. Diğer üniteler de tam kapasite çalışmıyor. Afşin-B Termik Santrali’nde bakım sırasında çıkan yangın sonrası onarım yeni bitti.
Hamitabat eski 1154 MWe kombine çevrim termik santrali uzun süredir devamlı azami yükte çalışmıyordu. Şu anda hiç çalışmıyor çünkü aynı sahaya sıfırdan yenisi yapıldı ve devrede. Ama eskisi de hala listede görünüyor.
Çalışmayan ve prosedürü uzun olduğu için envanter dışına alınmayan ya da alınamayan santrallerin gücünü toplarsanız epey bir yekun ediyor.
Türkiye'nin toplam kurulu gücünü konuşurken bürokrasinin henüz netleştiremediği bu durumu göz önüne alırsanız daha sağlıklı rakamlar kullanırsınız derim.
Aynı durum eskiden Türkiye'nin toplam görünür-ispatlanmış kömür rezervleri için de vardı. Neyse ki sonunda sorumlu kurum tarafından gerçek ispatlanmış kapasite rakamı düzeltildi.
Piyasamıza yatırım yapan uluslararası firmalar, uluslararası kuruluşlar (Dünya Bankası, Uluslararası Enerji Ajansı IEA, özellikle Amerikan DOE ve EIA) bu düzeltmeyi bizim için ve bizim adımıza yapıyorlar.
Onlar bizim kurulu gücümüzü daha gerçekçi rakamlarda tutuyorlar. Umarım yakın zamanda bizde gerekli düzeltmeleri yaparız, kendimizi yanıltmaya devam etmeyiz, gerçekçi oluruz diyorum.
Değerli okuyucular, lütfen siz de bu konudaki görüşlerinizi aşağıdaki e-posta adreslerimiz üzerinden bize yazın. Bilelim. Yanlışımız varsa düzeltelim, eksiğimiz varsa giderelim.
Haluk DİRESKENELİ - 22 Mart 2018 / ANKARA
E-Posta: HalukDireskeneli at yahoo dot com