1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikli araçların güç elektroniğine kompakt çözüm

Elektrikli araçların güç elektroniğine kompakt çözüm

İngiliz Dephi Technologies şirketi, elektrikli araçların güç elektroniği donanımını tek paket halinde tasarlayarak hem tasarruf hem de sağlamlık getiriyor. 

Elektrikli araçların güç elektroniğine kompakt çözüm

Enerji Günlüğü - İngiliz Dephi Technologies şirketi, elektrikli araçların güç elektroniği donanımını tek paket halinde tasarlayarak hem tasarruf hem de sağlamlık getiriyor. 

İngiliz Delphi Technologies şirketi, elektrikli araçların güç elektroniği donanımını tek bir paket halinde ve motorun sıcaklığından etkilenmeyecek şekilde tasarlayarak hem tasarruf sağlıyor hem de donanımın ömrünü uzatıyor. 

1977 yılında ortalama bir otomobilde 110 dolar değerinde elektronik donanım bulunuyordu. Günümüzde bu tutar 2.000 dolar seviyesine yaklaşmış durumda. Bu donanımlar arasında batarya grubundan gelen doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştürerek aracı harekete geçiren karmaşık yapıdaki invertörler de bulunuyor. Bunlar sayıları binleri bulan elektrik bileşenine sahip elektrikli devre kartlarından oluşuyor. Bu dönüştürücülerin, motora yakın konumlandırılması yüksek sıcaklık, nem, tuz, titreşim ve her türlü sıvı gibi zorlu ortamlara dayanıklı olması gerekiyor. 

Delphi Technologies, bu maliyetli ve komplike yapıdaki elektronik donanımlara karşı daha az kablo, daha küçük bir üniteyle çözüm getirdi. Normalde bir elektrikli araçta ayrı ayrı yapılanan elektromotor, lityum-ion batarya ve güç dağılımını yöneten kontrol sistemlerini bir araya toplayan ‘hepsi bir arada’ ünitesi, araç üreticilerine hem tasarımda ergonomi hem de maliyet avantajı sağlıyor. 

1.000 DOLARA KADAR TASARRUF
Delphi Technologies’in geliştirdiği teknik, elektrikli araçlarda 1.000 dolara kadar tasarruf sağlıyor. Tercihen motor bölmesine entegre edilen elektronik donanımlar sayesinde üreticiler, mevcut araç tasarımlarını koruyarak ek ağırlık ve maliyet yükü olmadan elektrikliye geçiş sürecini tamamlayabiliyor. 

Delphi Technologies’in Teknolojiden Sorumlu Başkan Mary Gustanski; müşterilerinin aynı alanda birden fazla güç elektroniği fonksiyonunu bir araya getirme gereksinimini karşılamak ve otomotivde kullanımını sağlamak için yaratıcı ve uygun maliyetli bir yol bulmayı hedeflediklerini söyledi ve “2030 yılında küresel olarak satılan yeni araçların yarısının elektrik destekli veya tamamen elektrikli olacağını öngörüyoruz. Hepsi bir arada çözümümüz, hibrit de dahil olmak üzere her türlü elektrikli aracı daha ulaşılabilir hale getirme potansiyeline sahip” diye konuştu.