Enerji Günlüğü - Elektrikli araç satış fiyatında batarya teknolojilerinin belirleyici unsurlardan olduğu ve maliyetin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğu kaydedildi.
TSKB Enerji Çalışma Grubu’nun yayınladığı “Türkiye’de Elektrikli Araçlar ve Depolama Teknolojileri” Hakkında Yeni Bilgilendirme Notu’na göre, dünyanın çeşitli ülkelerinde sayıları artmasına rağmen, elektrikli araçların yaygın hale gelmesinin önünde halen bazı engeller olduğu görülüyor. Elektrikli araç talebini etkileyen unsurların başında ise araç satış fiyatı geliyor. Elektrikli araçların üretiminde, maliyeti ve satış fiyatını etkileyen en önemli bileşen ise batarya teknolojileri. Bir elektrikli aracın maliyetinin yaklaşık yüzde 30’u batarya maliyetinden oluşuyor ve elektrikli araç batarya maliyetleri yüksek seviyelerde seyrediyor.
Gelişen teknolojilerle birlikte gerileyen batarya maliyetleri ile elektrikli araç üreticileri, menzil olarak daha gelişmiş araçları daha ucuz fiyatlarla piyasaya sunabilmeyi planlıyor.
Dünya genelinde elektrikli araçlara yönelik olarak; satın alma sübvansiyonu, tescil vergisi, KDV, hurda teşviki, yıllık plaka vergisi, park ve geçiş ücretleri, özel şerit kullanımı gibi birçok farklı alanda teşvik uygulamaları bulunuyor. Son zamanlarda dünyada elektrikli araç pazarındaki büyümenin lityum-iyon (Li-ion) teknolojisinin gelişmesini de beraberinde getirdiği, söz konusu gelişmelerin lityum tabanlı batarya teknolojilerinin maliyetlerindeki düşüşü tetiklediği belirtiliyor. Önümüzdeki dönemde teknolojik gelişmelere paralel olarak daha da gerilemesi beklenen lityum tabanlı batarya teknolojilerinin maliyetlerinin, bu alandaki yatırımları daha finanse edilebilir hale getirmesi de öngörüler arasında yer alıyor.