1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik faturalarında yeni bir skandal

Elektrik faturalarında yeni bir skandal

Enerji Günlüğü – Geç ödenen elektrik faturalarına mevzuata aykırı şekilde açma kapama bedeli kalemiyle 17 TL ile 19 TL aralığında bir tutar fazladan...

Elektrik faturalarında yeni bir skandal

Enerji Günlüğü – Geç ödenen elektrik faturalarına mevzuata aykırı şekilde açma kapama bedeli kalemiyle 17 TL ile 19 TL aralığında bir tutar fazladan alınan yükleniyor. Tüketiciler Derneği ise haksız alınan ücretin iadesinin istenebileceğine dikkat çekti.

Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe’nin haberine göre, fiili olarak açma kapama yapılmadığı halde elektrik faturalarına “Kesme-Bağlama” ücreti adı altında 17 TL ile 19 TL aralığında değişen bir tutar yansıtılıyor. Tartışma yaratan bu uygulama 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren EPDK düzenlemesine dayandırılarak yapılmasına rağmen düzenlemeye aykırı uygulanıyor.

UYGULAMANIN HUKUKİ DAYANAĞI

Kesme-bağlama bedeli Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 26 Aralık 2013 kararı ile 19.1-TL olarak belirlendi ve 1 Ocak'ta uygulanmaya başladı. Düzenleme, 'vatandaşa tahakkuk ettirilen fatura bedeli, belirtilen son ödeme tarihine kadar ödenmediği takdirde, son ödeme tarihini izleyen 5 iş günü (dahil) içerisinde vatandaşa bildirimde bulunulur ve kesme ihbarı bırakılır. Bu bildirime rağmen, fatura bedeli bildirimi takip eden 5 iş günü (dahil) içerisinde ödenmezse o zaman vatandaşın elektriği kesilir' şeklinde.

UYGULAMA DÜZENLEMEYE AYKIRI

Düzenleme ile son ödeme tarihinden itibaren artı 5 iş günü daha süre verildiği halde ve ödemelerin bu 5 iş günü içinde de yapabileceği beyan edilmesine rağmen, uygulamada bu hususlar göz önünde tutulmuyor. Vatandaşa ihbarname gönderilmeden, fiili olarak açma kapama işlemi gerçekleştirilmeden ya da faturasını kendisine kanunla tanınan süre içersinde ödemiş oldukları halde faturalara 19,1 TL kesme-bağlama ücreti yansıtılıyor.

TÜKETİCİLER DERHAL TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURMALI VE BU ÖDEDİKLERİ ÜCRETİN İADESİNİ İSTEMELİ

Bu durumun yasaya aykırı olduğunu belirten Av. Gülşen Orman Çakar, “ Faturaya yansıtılan bu ücret için tüketicilerin derhal Tüketici Hakem Heyetine başvurmaları ve bu ödedikleri ücretin iadesini istemeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.

KESME İHBARNAMESİNİN TÜKETİCİYE ULAŞTIRILDIĞI İSPATLANMALI

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, haksız yere alınan kesme-bağlama ücretinin iadesinin istenebileceğine işaret ederek şunları kaydetti: “Elektrik temel bir ihtiyaç olduğu için kesilmesi doğru değil. Kesme ihbarnamesi tüketiciye gönderilmeden, kesme işlemine gidilmesi ve 19 lira açma-kapama ücretinin tüketiciden istenmesi elektrik idaresi için ek gelir anlamına geliyor. Fatura 5 iş günü geç ödendiği için, açma-kapama ücreti bir sonrası aya yansıtılıyor. Ancak burada kesme ihbarnamesinin tüketiciye ulaştırıldığı ispatlanmalı. Tüketiciler, elektriklerini fiilen kesilmediği, kesme ihbarnamesinin kendilerine gönderilmediği durumlarda, bulundukları yerdeki Tüketici Hakem Heyeti’ne, hiçbir ücret ödemeden, başvurarak fazladan alınan tutarın iadesini isteyebilirler. Burada, ispat yükümlülüğü satıcıya aittir.”