Enerji Günlüğü - Ekoloji Kolektifi üyesi avukatlar, Anadolu Grubu’nun, Gerze Enerji Santrali projesinin ÇED başvurusu geçersiz hale gelmesi nedeniyle lisansının iptal edilmesinin gerektiğini bildirdi.
Yapılan açıklamada, 29 Ağustos’ta basında, Gerze Enerji Santrali projesinin iptal edildiğine dair haberlerin yayılması üzerine, aynı gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan edinilen 2 Ağustos tarihli karar hakkında bir değerlendirme yapma ve kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğini önleme gereği duyulduğu kaydedildi.
Açıklama şöyle;
GERZE ENERJİ SANTRAL ÇED SÜRECİ 2012 YILINDA TIKANDI
Gerze Enerji Santrali’ne ilişkin işletilen ÇED süreci, 30.04.2012 tarihli İnceleme Değerlendirme Komisyon I. Toplantısı sonucunda, Orman Genel Müdürlüğü’nün sunmuş olduğu “termik santral kurulmak istenen yerin hemen yakınında ormanlık alanların bulunduğu, hatta santral alanının bir kısmının orman alanı olduğu, termik santraldan açığa çıkacak baca gazı emisyonlarının Gerze’yi, Sinop’u, termik santral alanının 25 km uzağında bulunan Tabiat Koruma alanı olan Sarıkum Göletini olumsuz etkileyeceği” şeklindeki görüşe dayanılarak durduruldu.
Gerze Termik Santrali projesi, ÇED sürecinin durdurulmasına karar verilmesinde önemli etkiye sahip olan Orman Genel Müdürlüğü görüşünün değiştirilmesi amacıyla ilgili şirket tarafından yoğun lobi faaliyetinde bulunuldu. Nihayetinde, Orman Genel Müdürlüğü, 2 Ekim 2012’de zaruret görülmesi halinde ormanlık alanda enerji tesisi kurulabileceği yönünde görüş bildirdi.
GERZE TERMİK SANTRALİ ÇED SÜRECİNDE ŞİRKET, ÇED’İ TADİL ETMEK İSTEDİ
Gerze Enerji Santraline ilişkin ÇED raporunu hazırlayan Dokay-ÇED Çevre Mühendisliği Şirketi, Orman Genel Müdürlüğü’nün 2 Ekim 2012 tarihli görüşüne dayanarak, tadil edilen ÇED raporu ile 14 Kasım 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED sürecinin devam etmesini istedi. Yapılan bu başvuru, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 27 Kasım 2012’de, “enerji tesisi için söz konusu orman alanının kullanılmasının zorunluluk arz ettiğine dair herhangi bir kamu yararı ya da resmi bir kabul bulunmadığı” gerekçesi ile reddedildi, revize ÇED raporu şirkete iade etti.
İlgili firma, 25 Mart 2013 tarihinde, tadil ettiği ÇED raporunu ikinci kez Bakanlığa sunarak ÇED sürecinin devam ettirilmesini istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2 Ağustos 2013 tarihli yazısıyla ÇED sürecinin devam ettirilmesi talebini reddetti. Bakanlık, ilgili firmaya gönderdiği bu yazıda, sunulan ÇED Raporunun, daha önce sunulan ÇED raporlarına herhangi bir değişiklik getirmediği, dolayısıyla ÇED süresinin durmasına neden olan, termik santral alanının bir kısmının orman içerisinde olması gerçeğinin devam ettiğini belirtti. Basına, işte Bakanlığın bu yazısı düştü. Bunun üzerine, Gerze Termik Santrali projesinin rafa kalktığı haberleri yayıldı.
2013 YILI GERZE TERMİK SANTRALİ ÇED SÜRECİNDE SONA DOĞRU
Şirketin 19.12.2011 tarihli ÇED raporu ve bu ÇED’i tadil eden 14 Kasım 2012 ve 25 Mart 2013 tarihli başvuruların, termik santral kurulacak alanın yakınında ormanlık alanların bulunması, termik santral kurulacak alanın bir kısmının ormanlık alanda bulunuyor olması gerekçesiyle reddedilmesi ile ÇED sürecinde sona gelindi. ÇED Yönetmeliği’nin 12. Maddesinin 8. Fıkrasında, “ÇED raporunda değişiklik yapılmasının en çok iki kez istenebileceği, yapılan düzeltmenin komisyonca yeterli görülmemesi halinde, başvurunun Bakanlıkça geçersiz sayılacağı” belirtilmektedir. ÇED raporunda iki kez değişiklik yapan ve bu değişiklikleri aynı gerekçeyle reddedilen firmanın ÇED başvurusu geçersiz sayılacaktır.
Sürecin devam ettirilmesi hakkının yitirilmesi, ÇED sürecinin sonlandığı anlamına gelmektedir. Ancak bu noktada kritik eşik, termik santrale dayalı enerji üretimi için alınan lisansın iptal edilmesindedir. İlgili firma açısından süreç, bu üretim lisansının iptaliyle noktalanacaktır.
ÜRETİM LİSANSININ İPTALİ GEREKMEKTEDİR
Gerze Enerji Santraline ilişkin olarak EPDK tarafından 20.11.2008 tarihinde üretim lisansı verilmiştir. Danıştay 13. Dairesi kararıyla, ÇED Olumlu veya ÇED Gerekli Değildir kararı olmaksızın verilen üretim lisansının yürütmesi durdurulmuş, ancak EPDK tarafından anılan üretim lisansı iptal edilmemiştir.
Lisans başvurusuna konu üretim tesisi projesinin, ÇED Yönetmeliği kapsamında olması nedeniyle, söz konusu Yönetmelik kapsamında projenin “ÇED Olumlu” kararı alması gerekmektedir. Bu koşul, lisans verilmesine esas şartlardandır. Gerze Enerji Santrali projesine ilişkin ÇED sürecinin şirket adına olumsuz sonuçlanmış olması dolayısıyla, üretim lisansı dosyasına ÇED Olumlu kararının ibraz edilmesi hukuken imkansız hale gelmiş, lisans verilmesine esas şart oluşturan bir husus kaybedilmiştir.
Çevre Kanunu’nun 10.maddesinin 2. Fıkrasına göre, ÇED Olumlu ya da ÇED Gerekli Değildir kararı alınmadıkça, ilgili projeye ilişkin onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz, ihale edilemez. 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na göre de, mücbir sebep hâlleri ile lisans sahibinden kaynaklanmayan haklı sebepler dışında üretim tesisinin lisansında belirlenen inşaat süresi içerisinde kurulmaması veya kalan süre içerisinde kurulamayacağının tespit edilmesi hâllerinde lisansın iptal edilir. 2008 yılında üretim lisansı verilmesine rağmen, gerek yürütmeyi durdurma kararı, gerekse geçen süre içerisinde şirketin ÇED Olumlu kararı alamaması nedeniyle, projeye ilişkin inşaat aşamasına geçiş hukuken imkansız hale gelmiştir.
6446 sayılı Yasa’nın Yaptırımlar ve yaptırımların uygulanmasında esaslar başlıklı 16. Maddesinin 1. Fıkrasının f bendi gereğince, Lisans verilmesine esas olan şartların lisansın yürürlüğü sırasında ortadan kalktığının veya bu şartların baştan mevcut olmadığının saptanması hâlinde lisans iptal edilir.
Gerze Enerji Santrali projesine ilişkin ÇED Yönetmeliği kapsamında yürütülen sürecin sonlanmış olması dolayısıyla, ÇED Olumlu Kararının sunulmasının hukuken imkanının kalmamış olması, ÇED kararı olmaksızın inşaat aşamasına geçişin de imkansız hale gelmesi nedeniyle, üretim lisansının gecikmeksizin iptali gerekmektedir.
Üretim lisansının iptal edilmesi durumunda, Anadolu Grubu'nun, bu şirkette en az %10 pay sahibi olan ortakların, yönetim kurulu başkan ve üyelerinin, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Yasası gereğince, lisans iptalini takip eden üç yıl süreyle Gerze Termik Santraliyle ilgili yeni lisans alabilmesi, lisans başvurusunda bulunabilmesi, lisans başvurusu yapan tüzel kişiliklerde doğrudan veya dolaylı pay sahibi olabilmesi, yönetim kurullarında görev alabilmesi yasak olacaktır.
HUKUKİ EŞİK, ÜRETİM LİSANSININ İPTALİDİR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2 Ağustos 2013 tarihli kararı ile Gerze Enerji Santrali projesinin ÇED başvurusu geçersiz hale gelmiştir. Ancak bu projenin, kesin olarak iptal edildiğini söyleyebilmek mümkün değildir. Projeye ilişkin ÇED süreci geçersiz hale gelmiştir. Ancak bu sürecin hukuken bittiğin söylenebilmesi için, firmanın enerji üretim lisansının iptali gerekmektedir.
Termik santral kurulması planlanan alanda ve çevresinde, termik santral kurulabilmesi, bölgede ormanlık alanların ve Tabiat Koruma alanlarının bulunuyor olması nedeniyle hukuken imkansızdır. Nitekim, ÇED süreci bu gerekçe ile şirket açısından olumsuz sonlanmıştır. Gerze’de ÇED Sürecinin geçersiz kılınmasını başaran mücadele, bu yeni evrede daha önceden “yürütmesi durdurulan” üretim lisansının EPDK tarafından iptaline yönelecektir.
Hukuk mücadelesinin boyutunun, kapsamının ve yöneliminin doğru ve gerçekçi yönleriyle açıklanması sorumluluğu içinde hareket ederek, yaşanan gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulur.”