Enerji Günlüğü - Şekerbank'ın EKOKredi adlı ürünüyle desteklenen enerji verimliliği projeleri sayesinde bir yıl içinde 144 milyon m3 gaz tasarrufu sağlandı.
Şekerbank, Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative; GRI), A seviyesindeki Gelecek Üreten Banka isimli 2013 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Türkiye’nin kurumsal yönetim notu alan ilk bankası olan Şekerbank’ın sürdürülebilirlik raporunda, iş birliği yaptığı uluslararası finans kuruluşlarının yöneticilerinin bankanın stratejisine ilişkin görüşlerine de yer verildi.
60 BİN KİŞİ VERİMLİLİKLE TANIŞTI
Raporda, Şekerbank'ın enerjinin yüzde 72’sinin ithal edildiği Türkiye'de ekonomiye ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçladığı vurgulandı. Bankanın, EKOkredi ürünüyle bugüne kadar 558 milyon TL’yi aşkın kaynak sağlayarak 59 bin kişiyi enerji verimliliği ile tanıştırdığı kaydedildi.
Yapılan hesaplamalara göre, Şekerbank EKOkredi ile yapılan enerji verimliliği yatırımlarıyla bugüne kadar 15.8 milyar kilowatt-saat enerji tasarrufu elde edilirken, toplamda 3,5 milyon ton CO2 salımı engellendi. Ayrıca 79 bine yakın konutun yalıtıldığı EKOkredi kapsamında 144 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu gerçekleşti.
Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan, enerji verimliliği yatırımlarına finansman sağlamak üzere geliştirdikleri EKOkredi için Güneydoğu Avrupa Enerji Verimliliği Fonu (GGF), Hollanda Kalkınma Bankası (FMO) gibi enerji verimliliği odaklı birçok uluslararası fon ve finans kuruluşundan toplamda 245 milyon TL’yi aşkın kaynak sağladıklarını söyledi.
Bu kaynaklarla modern sulama sistemi, fırın yalıtımı, atık su arıtma sistemi, küçük otellerin güneş enerjisi sistemine geçiş harcamalarına kadar binlerce yatırımı uygun koşullarda desteklemeye devam ettiklerini vugrulayan Göktan, "Amacımız tasarruf bilincinin yaygınlaşmasını sağlayarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak" dedi.
GRI A ONAY BELGESİ
Şekerbank Sürdürülebilirlik Raporu 2013, küresel düzeyde kabul görmüş Küresel Raporlama Girişimi’nin (Global Reporting Initiative; GRI) G3.1 Sürdürülebilirlik Raporlaması Rehberi’ni ve GRI (FSSS) Finansal Hizmetler Sektör Eki’ni temel alarak GRI A seviyesine uygun olarak hazırlandı. Raporda, GRI’ın önemlilik, paydaş katılımı, sürdürülebilirlik bağlamı ve bütünlük prensiplerine ek olarak, paydaş önceliklendirmesi yapılırken AA1000 Accountability Paydaş Katılım Standardı İlkeleri gözetildi. Stratejik sürdürülebilirlik konularının belirlenmesinde ise GRI’ın 2013 yılında hazırladığı Sektörler İçin Sürdürülebilirlik Konuları Raporu’nun ve IFC’nin (Uluslararası Finans Kurumu) Sürdürülebilirlik Performans Standartları’nın dikkate alındığı rapor, Birleşmiş Millletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 10 temel prensibini de kapsayacak içerikte hazırlandı.