Enerji Günlüğü - Prof. Dr. Volkan Ediger, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında dünyanın hızla kömürden çıkacağını ve Türkiye’nin de bu konuda ciddi önlemler alması gerektiğini söyledi.
ICCI Dijital 2021 Konferansı’nda konuşan Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sür. Kalk. Uyg. ve Arş. Merkezi (CESD) Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger, iklim krizine neden olan karbondioksitin oluşmasında enerjinin son derece önemli olduğunu kaydederek, enerjinin karbondioksite olan katkısının mutlaka ve mutlaka bir şekilde azaltılması gerektiğini ifade etti.
En kirletici fosil yakıt olan kömür ile ilgili en önemli gelişmelerden birinin dünyada kömürü en fazla üreten ve tüketen ülke olan Çin’in bundan sonra diğer ülkelerde kömür santrali kurmayacağını açıklaması olduğunu kaydeden Ediger, bunun Türkiye’yi de ciddi bir şekilde etkileyeceğini söyledi. Ediger, “Bu gelişmeler çerçevesinde - tek yerli fosil yakıt kaynağının kömür olduğunun bilinciyle - yeni gelişmelerin önüne geçmenin mümkün olmayacağını bir kez daha ikaz eder, bu konuda ülkemizin de ciddi önlemler alınmasını yürekten dilerim” dedi.
TEKNOLOJİ EMİSYONU SIFIRLAMIYOR
Temiz kömür teknolojilerinin olduğunu ancak bunların emisyonu sıfırlamadığına dikkat çeken Ediger, hangi teknoloji kullanılırsa kullanılsın artık dünyanın ciddi bir şekilde 2030 yılında kömürden vazgeçmeye doğru adım adım gittiğini kaydetti. Ediger, eğer illa fosil yakıt kullanılacaksa kömürün yerine daha az emisyona neden olan doğal gazın kullanılabileceğini ifade etti.
Ediger, Dünyanın gidişatına ilişkin oldukça iyimser olduğunu ifade ederek, “Ama önümüzdeki dönemin tehlikelerini ciddi bir boyutta anlayıp, ona göre adım atılmalı. Bazı ülkeler bunu yapıyor, bazıları yapamıyor. Türkiye’nin de bunu anlayan ve ön alan bir ülke olmasını umut ediyorum” ifadesini kullandı.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya, Çıralı