Enerji Günlüğü - Yıldırım Enerji Holding CEO’su Tamer Turna, Türk şirketlerinin yurt dışından kalori açısından zengin kömür içeren maden sahaları alarak, çıkaracağı kömürü Türkiye’ye getirip elektrik üretmesini önerdi.
Yıldırım Enerji Holding CEO’su Dr. Tamer Turna, Enerji Günlüğü ve DÜNYA Gazetesi tarafından düzenlenen Türkiye’de yerli kömür yatırımları konulu yuvarlak masası toplantısına katıldı. Dr. Turna, Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni ve DÜNYA Gazetesi Yazarı Mehmet Kara’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda şu görüşeri dile getirdi:
“Türkiye’de de milli çıkarlarımıza uygun sürdürülebilir enerji modellerini geliştirmemiz gerekiyor. 2000 yılının doğrularıyla 2023’ü planlamak zor, paradigmalar sürekli değişiyor. Yeni paradigmalar farklı. Esas konu ülkemizdeki üretim santral ve teknolojilerinin sürdürülebilir bir karmadan oluşması. 8,5-9,5 sentlik bir elektrik satış fiyatına muhtaç düşük kalorili kömür yatırımlarına, 4,5-5.5 sentlik elektrik fiyatının olduğu bir ortamda nasıl yer bulacağımızı çözmemiz lazım.
BM önderliğinde yenilenebilir enerjiye geçiş dönemini yaşıyoruz. Geçiş döneminde izin verilen yegane kömür yakan santral teknolojisi 'ultra süper kritik' parametrelerine göre tasarlanan temiz kömür termik santral teknolojisidir. Bu önemli hususu kurgularımızda gözden kaçırmamalıyız.
Bununla birlikte cari açığı en etkin şekilde kapatabilen model yüksek kalorili temiz kömür yakan ultra süper kritik parametrelerine göre tasarlanan Paris İklim Zirvesi'nde onaylanan termik santral yatırımlarıdır.
Biz Yıldırım Holding olarak Kolombiya’da 6 milyar ton rezervi olan yüksek kaliteli bir kömür madeninin işletme hakkını aldık. Biz burada üretilen kömürü 'dış kaynaklı milli kömür' olarak görüyoruz. Her ne kadar Kolombiya 12 bin kilometre mesafede olsa da temiz kömürü ton başına 5 dolara ülkemize taşıyabiliyoruz.
Şimdi bir önerimiz var, Kolombiya'da yüzde 100 Türk sermayesiyle aldığımız sahamıza başka bir ülkede bir saha daha ekleyelim, batılıların yaptığını biz de yapalım. Dış kaynaklı milli temiz kömür sahalarını artıralım. Çevresel anlamda sürdürülebilir ve verimi yüzde 45-50. Hatta milli güç birliği yapalım. 2-3 ülkede daha maden sahası alalım. Yani elektrik fiyatını en düşük düzeyde tutabileceğimiz, yüksek kalorili temiz kömür santral teknolojisini milli varlığımızla oluşturalım. Biz bunu teklif ediyoruz.
Şu anda yurtdışında Kolombiya belki de Güney Afrika’da güç birliği halinde Türk sermaye grupları giderek, buralardan maden satın alabilirler. Kömür fiyatı diğer kaynaklara göre daha rekabetçi. O nedenle Kolombiya madenini aldık. İnşallah 10 yıl içinde yurt dışında, Türk sermayesiyle edinilmiş doğalgaz kuyularının da sahibi oluruz.”
Yerli kömür: Teşviklesek de mi yaksak? Yoksa yerinde mi bıraksak?