1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: EPDK’nın Ar-Ge fonları meyvelerini veriyor

Dönmez: EPDK’nın Ar-Ge fonları meyvelerini veriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, EPDK’nın verdiği Ar-Ge fonlarını 2016-2020 dönemi için 235 milyona yükselttiklerini ve bu fonların başarılı projeler olarak meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

Dönmez: EPDK’nın Ar-Ge fonları meyvelerini veriyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, EPDK’nın verdiği Ar-Ge fonlarını 2016-2020 dönemi için 235 milyona yükselttiklerini ve bu fonların başarılı projeler olarak meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Mimarlar ve Mühendisler Grubu (MMG) 4. Ar-Ge & İnovasyon Zirvesi’nde konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ar-Ge’nin bir takım oyunu olduğunun altını çizerek, “Biz Bakanlık olarak oyun planı yapabilecek kapasitedeyiz. Yeni bir yapılanma isteği sektörden bize geliyor. Bu yapılanmayı da tasarlayabiliriz. Ama bizim her şeyden çok bizimle birlikte Geleceğin Türkiye’sini inşa edecek bilim insanlarına, öğrencilere, üniversitelere, start-up’lara ihtiyacımız var. Takım oyunumuz sizlerle başarılı olabilir. Sizler olmadan sadece bürokratik bir heykele dönüşür.  Geçen yılki zirvede EPDK kurul üyesiyken sizlerle Ar-Ge fonlarının dağıtılmasıyla ilgili süreci ve tecrübelerimi paylaşmıştım. Ar-Ge projelerinin olgunlaşması, bunun bir kurum kültürü haline gelmesi yıllar aldı. Ancak bugün geldiğimiz noktada EPDK’nın verdiği Ar-Ge fonları başarılı projeler olarak meyvelerini veriyor. 2011-2015 arasında 216 milyon TL’lik bir fon kullanıma açılmışken, 2016-2020 dönemi için bu rakamı 235 milyona yükselttik. Daha da sevindirici nokta her yıl proje sayısının daha da artması” dedi.

ENERJİDE SADECE GEÇİŞ ÜLKESİ OLMAK BİZE YETMEZ

Savunma sanayinin yerli teknolojinin geliştirilmesinin hayal olmadığını gösterdiğini ifade eden Dönmez, enerji sektörünün de yerli teknoloji, AR-GE ve inovasyon konusunda benzer bir başarı hikâyesini yazacak nitelikli insan kaynağı, gelişmiş pazar, istikrarlı büyüme gibi tüm enstrümanlara sahip olduğunu kaydetti. Dönmez, “Enerjide sadece geçiş ülkesi olmak bize yetmez. Enerji teknolojilerinin üretildiği ve ihraç edildiği bir ekosistemle ancak bu jeopolitik güç bir üstünlüğe dönüşebilir. Yenilenebilir enerjide, kömür teknolojilerinde, nükleer enerjide, borda, hidrokarbon arama ve üretiminde, elektrik altyapısının dijitalleştirilmesinde yerli teknolojinin geliştirilmesi adına önemli adımlar attık. Türkiye’nin tam bağımsızlığı ve güçlü yarınları stratejik sektörlerin gelişmesinde yatıyor. Ar-Ge bu noktada hayati bir basamak. Türkiye her sektörde, her alanda bilgi toplumu olma yolunda azımsanamayacak bir mesafe kat etti. Şimdi daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi. 

Enerji Günlüğü